Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bilden av Söderhamn som knarkstad är inte rättvis"

/
  • Marcus Häggström är drogsamordnare i Söderhamns kommun.

Flera undersökningar visar att vi inte har någon ökad droganvändning i Söderhamn, enligt drogsamordnaren Marcus Häggström. Problemet är snarare att knarket som florerar är tyngre och lättare att få tag på, menar han.

Annons

Marcus Häggström är drogsamordnare i Söderhamns kommun. När han vid ett tidigare tillfälle intervjuades av oss angående drogläget i Söderhamn menade han att vi inte har något direkt drogproblem här eftersom CAN-undersökningen som man gör i landets grundskolor visade minskad droganvändning.

Håller du fast vid den inställningen även då nya siffror från Socialstyrelsen visar att vi hade en 75-procentig ökning av drogrelaterade dödsfall i länet 2014 och Hälsinglands drogpolis menar att det köps och säljs extra mycket droger just i Söderhamn?

– Ja, jag har svårt att tro på bilden som polisen har av att det skulle vara extra illa här. Drogpoliser ser narkotika i sitt dagliga arbete så att de upplever att det finns mycket knark är inte konstigt. Dock är det inte statistiskt rättvist. De folkhälsoundersökningar som man gjort på samhällsmedicin på Region Gävleborg larmar inte om ökad droganvändning. Det gör inte den just nu pågående analysen av förekomsten av cannabis, kokain och opiater i avloppsvattnet i Gävle, Sandviken och Söderhamn heller. Söderhamn har lägst förekomst av droger av de tre städerna i analysen.

Säljs det mer droger i Söderhamn än i övriga städer i Hälsingland enligt din uppfattning?

– Att Söderhamn skulle vara en knarkstad är ett rykte man dragits med under lång tid. Jag minns att man såg stora rubriker i kvällstidningarna redan 1992 att Söderhamn var Sveriges Chicago. Jag är mer orolig för Bollnäs och problemet man har haft där med GHB.

Vad beror det i så fall på att allt fler dör av droger i vårt län?

– Jag tror att drogdöden är starkt kopplad till mediciner som till exempel Subutex som skrivs ut till opiatberoende personer och sedan säljs vidare på gatan. Att det florerar sådana mediciner bland unga gör att missbruket blir väldigt mycket tyngre än vad det varit tidigare och det är enkelt att få tag på.

Hur kan du i din roll som drogsamordnare påverka situationen?

– Jag kan försöka få till samverkan och sprida kunskap. Den här tjänsten är inte direkt operativ, den är inte på så många procent just nu. Generellt sett är det viktigaste för att förebygga droganvändning att stärka unga, jaga dem som säljer knark med blåslampa och stoppa flödet av förskrivna starka mediciner, säger Marcus Häggström.

Läs även:

"Tillsätt en krisgrupp mot knarket nu"

Kraftig ökning av drogrelaterade dödsfall

"Jag tänkte, antingen överlever jag eller så dör jag"

"Man måste utgå från statistiken"

Ledare: Kalla till krismöte om knarkdöden

Mer läsning

Annons