Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidragsfusk blir allt vanligare

Antalet anmälningar om bidragsfusk i Gävleborgs län är i år uppe i rekordnivåer. I Söderhamns kommun blir det allt större summor.

Annons

Fallen staplar upp sig på ekobrottsrotelns chef Anders Samuelssons skrivbord. Det blir allt vanligare att människor fuskar till sig pengar och redan har nästan lika många anmälningar gjorts som under hela förra året.

– Det har dragit i gång ordentligt, säger Anders Samuelsson.

Hittills har 47 anmälningar gjorts i Gävleborg i år till skillnad mot 57 förra året.

Just nu utreds ett fall i Ljusne där en person har krävt ut förtidspension och arbetsskadelivränta under många år. Samtidigt gick den misstänkte och jobbade under en längre period, utan att berätta för Försäkringskassan. Nu krävs denne på 400 000 kronor för brottet under tvåårsperioden 2007-2009, ett brott som fortfarande är under utredning.

Två andra mindre brott har också anmälts i kommunen under årets gång. Ljusneärendet blir åttonde fallet hittills i Söderhamn sedan januari 2010 och de fortsätter att strömma in.

Bidragsfusket gäller för Försäkringskassan, kommunen, a-kassan och centrala studiestödsnämnden (CSN). Men många gånger är det inte medvetet fusk som leder till anmälningar. Att glömma att ändra familjeförhållande eller att slarva vid deklarationen kan bli lika kostsamt.

– Det är ett vårdslöst beteende, säger Anders Samuelsson.

Att förra årets siffror för anmälda brott kommer överstigas rejält, är Anders Samuelsson övertygad om. Nu vädjar han till allmänheten att en gång för alla sätta stopp på slarvet som kostar Söderhamnsbor tusentals kronor.

– Ha regelbunden kontakt med handläggaren på Skatteverket och kolla så att allt är i sin ordning. Sedan se till att alla uppgifter är korrekta innan blanketten skickas in, säger Anders Samuelsson.

Mer läsning

Annons