Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bernt är den förste som föddes på Söderhamns BB – På nyårsdagen fyller han 80

/
  • Landstinget debatterade möjligheten att öppna ett BB i Söderhamn i flera år innan beslutet fattades. Här läser Bernt Berger om när avdelningen firade 50 år.
  • När Bernt Berger ser tidningsartikeln som handlar om 50-årsjubileet, tycker han att mamma Signe är sig lik.
  • Bernt Berger fyller 80 år på nyårsdagen, han föddes samma dag som BB i Söderhamn öppnade.
  • BB blev inte 80 år och nu rivs byggnaderna där avdelningen en gång låg.

För åttio år sedan öppnades BB-avdelningen på Söderhamns sjukhus.
BB är borta sedan länge och nu rivs husen. Men det första barnet som föddes där är Bernt Berger från Trönö och på nyårsdagen fyller han 80 år.

Annons

Den första januari 1936 öppnades en BB-avdelning på Söderhamns sjukhus, det gjordes efter flera års debatterande i landstinget. Innan dess föddes barnen mestadels hemma, eller möjligtvis på sjukhusets kirurgiavdelning.

Det är inget som Bernt Berger i Trönö tänker eller bryr sig speciellt mycket om. Däremot har han mer än initialerna gemensamt med den gamla avdelningen.

– Jag är den förste som föddes där. Jag föddes några timmar före gamle brobergaren och tränaren Roland "Paris" Strandlund som föddes senare samma dag, säger han.

Numera är BB-avdelningen stängd, den slog igen redan 1988, och byggnaderna är på väg att rivas.

– Jag tycker det är synd att de river husen, vi kan väl ha nåt kvar, säger han.

Framför sig på bordet har han en tidning från 1986. Han läser om 50-årsjubilerande BB. Sjukhusdirektionens ordförande Stig Wigren fanns på plats, likaså nuvarande och tidigare personal. Och naturligtvis var Bernts mamma speciellt inbjuden liksom han själv.

– Mamma är sig lik, det är som det var i går. Jag var i Funäsdalen och firade 50 år och kunde inte vara med, men det är kul att se artikeln, säger Bernt.

I den gamla tidningen står det om hur betydelsefullt BB är för söderhamnarna, men också att personalen tvivlar på att det blir ett 60-årsfirande.

Tre år senare stängde BB. Avdelningen firar således inte 80 år, men det gör Bernt Berger om än i det lilla. Smörgåstårtan är beställd till de släktingar och vänner som väntas komma. Och firandet för Bernt som är född på årets första dag är speciellt.

– Vi firar alltid min födelsedag när jag är 79, på nyårsafton. När klockan sen slår tolv grattar alla och telefonen går röd, säger han och skrattar till.

Bernt har frånsagt sig uppvaktning, men vet ändå att det kommer släktingar och vänner. Han har därför redan bokat en smörgåstårta hos handlaren i Trönö.

– Jag kan ju inte säga nej till sönerna och nära vänner när de kommer, därför har jag garderat med tårta, säger han.

Bernt Berger har bott kvar i kommunen hela livet. Han är uppväxt i Trönö och bor där sedan 1974 efter en avstickare till Söderala i mitten av 1960-talet.

Efter sju år i grundskola började han som springsjas hos Norins elektriska i Trönö, sedan blev det LM Ericsson och Söderhamnsfabriken fram till pensionen, de sista åren med Ejcom som arbetsgivare.

På fritiden är det jakt och fiske som lockar.

– Tjusningen är att sitta på pass. Det är inte alltid man ser någon älg, men det räcker med naturupplevelsen.

Utsikten över Trönö är fantastisk. Iskristaller färgar landskapet gråvitt. Vid fågelbordet trängs fler domherrar än vanligt. Bernt trivs hemma och han är noggrann med att mata fåglarna varje dag.

Mer läsning

Annons