Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergvikselever till Frankrike

/
  • Dina Baka, Jondalar Jonsson, Olivia Kastman, Stina Larsson och Oskar Wennerström är fem av de sex elever som får åka till Frankrike. Fattas på bilden gör Stina Lander.
  • Karin Engblom är en av lärarna på Bergviksskolan som åker med eleverna i nian till Frankrike.

För några av eleverna på Bergviksskolan pågår just nu förberedelser inför en kommande Frankrikeresa. Sex av de elever som deltar i Comeniusprojektet kommer att få åka iväg för att diskutera demokratifrågor med andra ungdomar från flera europeiska länder.

Annons

Comeniusprojektet som finansieras av EU sammansvetsar elever från olika länder att diskutera viktiga frågor som demokrati, miljö och mänskliga rättigheter. Ska var och en ha rätt att få välja när man ska dö? Det är en av fyra tunga frågor som ungdomarna kommer att prata vidare om vid träffen i Frankrike. I fem dagar ska sex elever från klasserna 9B och 9C träffa andra elever från skolor i Frankrike, Storbritannien, Spanien, Italien och Polen. Under vårterminen har eleverna läst på ordentligt om demokratins framväxt och gjort spel om frågor som de tycker är viktiga att ta upp.

- Det här har fått alla att tänka efter. Frågor som är självklara för oss i Sverige, behöver inte vara lika självklara för andra, säger Karin Engblom, en av två ansvariga lärare för projektet.

Mer läsning

Annons