Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berg- och dalbana bland hälsingeföretag

Söderhamn toppar länslistan vad gäller vinstrika företag, men tappar stort när det gäller nyföretagandet. Bollnäs är årets företagarkommun i Gävleborg. Färsk företagarstatistik ömsom golvar och lyfter.

Annons

Färsk näringslivsstatistik från småföretagarorganisationen Företagarna och Jobs and Society/Nyföretagarcentrum är spännande läsning för både företagare och kommunpolitiker.

Den innehåller ömsom smekningar, ömsom smockor.

Jobs and Society, som tagit sina siffror från Bolagsverket, konstaterar att nyföretagandet minskar i hela länet. I Hälsingland är det Söderhamn som tappat mest under första halvåret i år, jämfört med samma tid i fjol. Det handlar om en halvering.

Ljusdal är bäst på nyföretagande i Hälsingland, men landar på mittstrecket vad gäller tillväxt och vinst.

Sist kommer Nordanstig på plats 247 (av 290) vad gäller nyföretagande och på näst sista plats på länslistan över företag med tillväxt och vinst.

Plåster på såren får Söderhamn däremot i statistiken från småföretagarorganisationen Företagarna. Där är vi länsbäst vad gäller tillväxt och vinst, men slås ändå totalt sett av grannkommunen Bollnäs som hade lite fler pluspoäng på sin meritlista för år 2008 – och därmed koras till årets företagarekommun i Gävleborg, av Företagarna, som fått sitt underlag från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, som Företagarna samarbetar med i ett projekt som handlar om att uppmärksamma kommuner där företagandet utvecklats mest under det gångna året.

Läs mer om kommunstatistiken i fredagens Söderhamns Kuriren.

Mer läsning

Annons