Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensinman vill frias i HD

Stråtjärabon skvätte bensin omkring sig och på polisen. Nu vill han frias från fängelsestraffet.

Annons

Mannens advokat skriver i överklagandet bland annat att de fyra poliserna lämnat olika uppgifter om vad som hände i mannens bostad i oktober för drygt ett år sedan.

När Stråtjäramannen skulle gripas krängde han runt med en bensindunk så att bensin skvätte ut på honom själv, i bostaden och på åtminstone en av poliserna. En polis såg mannen hålla i en tändsticka och dra den mot plånet på tändsticksasken.

Hudiksvalls tingsrätt friade mannen från åtalspunkten försök till mordbrand och ansåg att det inte räckte med att bara en av poliserna sett honom hålla i tändstickan. Men hovrätten rev upp tingsrättens dom och dömde mannen till ett års fängelse för försök till mordbrand och ringa våld mot tjänsteman.

Nu vill Stråtjäramannen att händelsen prövas i domstol en tredje gång, men det är få fall som får prövningstillstånd i Högsta domstolen.

I mannens överklagande står det att det är anmärkningsvärt att bara en av poliserna berättat att han försökte tända eld på tändstickor. Enligt polisen ska mannen inte ha lyckats få eld på någon tändsticka, och därför borde brottet inte heller bedömas som försök till mordbrand, enligt överklagandet.

Mer läsning

Annons