Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensindådet var inget mordförsök enligt domstolen

Mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan domen.

Annons

Den man som åtalats för en bensinattack mot en kvinna i Söderhamn kommer inte att dömas för mordförsök.

Läs mer: Polisvittne berättade om skräcken i kvinnans ansikte

Direkt efter rättegången på måndagen meddelade tingsrätten att det finns övertygande bevisning för brott, men att det gäller brottsrubriceringen grovt olaga hot.

Se tv-intervjun med den drabbade kvinnans advokat

Det var på morgonen den 8 oktober som en ung Söderhamnskvinna ringde polisen och bad om hjälp. Hon berättade att en bekant hade hällt bensin över henne och sedan hållit en tändare mot henne.

Under rättegången i tingssalen i Söderhamn nekade mannen till brott. Han berättade att han skulle slänga bensindunken och att det då råkade stänka ut bensin. Han hävdade att han inte hade hållit i någon tändare.

Läs mer: Polisen hittade en bensindunk på platsen

Den åtalade mannen har missbrukat droger i många år och är tidigare dömd för brott. Inför rättegången har han genomgått en mindre sinnesundersökning som visar att han kan ha befunnit sig i ett psykotiskt tillstånd vid brottstillfället.

Hudiksvalls tingsrätt beslutade att mannen nu ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning innan domen meddelas. En person som bedöms lida av en allvarlig psykisk störning kan dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för till fängelse.

Tingsrätten beslutade också att mannen ska vara kvar i häkte.

Mer läsning

Annons