Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bemannia i blåsväder

/

Bemanningsföretaget Bemannia misstänks bryta mot kollektivavtalet. Missförhållandet upptäcktes efter att företagets anställda i Söderhamn slagit larm.

Annons

Personalen som företaget Bemannia hyrde ut till Västtrafik fick endast betalt för timmarna det fanns jobb, trots att de var anställda på heltid och tillsvidare.

Bemannias agerande misstänks strida mot kollektivavtalet, som företaget så sent som i början av 2012 lovade att följa.

Enligt Unionens ombudsman Tony Andersson finns inte den anställningsform som Bemannia använder.

– De är uppfinningsrika. De har tagit fram någon form av icke fastställd arbetstid. Det är inte undra på att de kan vinna så många upphandlingar om de inte behöver betala samma löner, säger han.

Bemannia har sitt huvudkontor i Stockholm, men hyr ut personal till företag och organisationer i hela Sverige. Däribland Pensionsmyndighetens kundtjänst i Söderhamn och Gävle.

Efter avslöjandet om missförhållandet hos Västtrafik har Unionen beslutat att granska samtliga av Bemannias arbetsplatser.

Enligt Jörgen Olsson, ombudsman för Unionen Gävleborg, var det personalen själva som slog larm om sin situation.

– Vi har träffat anställda i både Söderhamn och Gävle. Utifrån dessa möten har det farmkommit att det finns oklarheter kring hur Bemannia tolkar avtalet, säger han.

Om det visar sig att Bemannia inte följer kollektivavtalet kommer Unionen kräva att företaget retroaktivt kompenserar sina anställda.

– Har de gjort fel kommer vi lägga ett anspråk på att de ska betala mellanskillnaden från verkligt arbetad tid till heltid för hela året som gått, för varje anställd, säger Tony Andersson.

Tidningen har sökt Bemannias vd.

Mer läsning

Annons