Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båtturister ska lockas norrut

Skärgårdskommunerna i Gävleborg och Uppland ska samarbeta för att locka mer båtturister. Information om gästhamnar, farleder och grund ska bli bättre, men det gäller också att få hit båtfolket.
– Det finns en stor och fin skärgård, men den är inte så tillgänglig, säger Björn Tengelin, projektledare.

Annons

Längs hela kusten från Östhammars kommun upp till Nordanstig finns på många håll vacker skärgård, rikt båtliv och flera gästhamnar. Men nu går flera kommuner ihop för att främja fritidsbåtstrafiken i en förstudie till projektet Regionalt skärgårdssamarbete.

– Det är en viktig profilfråga för kommunerna och tanken är att utveckla friluftslivet, även vid vattnet. Kommunerna har olika förutsättningar och har kommit olika långt i arbetet, men båtturisterna ser inga kommungränser och alla tjänar på att samarbeta, säger Björn Tengelin.

I projektet ingår Nordanstigs, Hudiksvalls, Söderhamns, Gävles, Älvkarlebys, Tierps, Östhammars och Sandvikens kommuner, samt regionerna, länsstyrelserna samt Hälsinglands, Gästriklands och Roslagens båtförbund och representanter för näringslivet.

Projektet ska kartlägga naturhamnar och gästhamnar samt sammanställa information om besöksmål, service och boenden. En del av projektet är också att säkerställa och peka ut bra farleder, samt att se över sjömärken i den inre delen av skärgården som kommunerna ansvarar för. Gävle kommun har i dag ansvar för ett 100-tal sjömärken och Söderhamns kommun runt 200. På en del mindre platser har båtklubbar själva satt ut märken där de har tyckt att det har behövts.

– En del märken kan ha flyttat på sig och det är inte alltid tydligt var det är säkert att köra. Det är både en informations- och ansvarsfråga. Vi ser ett behov av att får mer standard, säger Björn Tengelin.

Men den största utmaningen är att locka båtturisterna från Stockholmsområdet att våga ta sig längre norrut.

– Många turistbåtar vänder i Öregrund, och det gäller att få över dem till Gävlebukten. Det har pratats om att få till gästbryggor vid Fågelsundet. Nu är det öppet hav och det är många som inte vågar segla då, säger Günter Karl, från Hälsinglands båtförbund.

– I Söderhamn är vi ganska bra rustade, men det gäller också att ta sig hit. Vi måste sy ihop de olika lederna så att det flyter på. Det gynnar alla längs hela Norrlandskusten. Som det är nu finns det en vit fläck efter Öregrund som hindrar hela Norrlands båtliv, säger Henrik Olsson, driftledare på Skärgårdsenheten i Söderhamns kommun.

Förstudien som genomförs under hösten 2015 ska kartlägga förutsättningar och har en budget på 530 000 kronor. Kommunerna lägger tillsammans in 500 arbetstimmar i projektet som kan leda vidare till ett EU-finansierat fullskaleprojekt.

Mer läsning

Annons