Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa brassarna i Sverige

/
  • Anton Svensson och Johannes Ferner, Sveriges bästa trombonister i Sm för ungdomsstorband tillsmans med Mats Hägerlind som inte är med på bilden.

Sveriges trombonelit finns i Söderhamn. I söndags vann Gävleborgs Ungdoms Big Bands trombonsektion titeln årets sektion, i SM för ungdomsband på Jazzfestivalen i Stockholm. Tre av fem blåsare är från Söderhamn.

Annons

För två år sedan ansökte de om att få gå med i Gävleborgs Ungdoms Big Band, Gubb. Nu är de Sveriges bästa trombonister i ungdomsklassen för län och estetlinjer.

– Det är ett litet steg i karriären, säger Johannes Ferner.

Söderhamnarna Anton Svensson, Mats Hägerlind och Johannes Ferner, alla 16 år, spelade till sig titeln årets sektion, tillsammans med Bollnäskollegorna Simon Skogh och Harald Hans-Ers.

Förutom trombonsektionens framgångar tog sig Gubb till en andraplats i sin klass. Totalt tävlade sex orkestrar i klassen.

Tävlingen avgjordes i Stockholm på Jazzfestivalen Youth Jazz Festival. Förutom tävlingen deltog orkesterns medlemmar på olika seminarier och föreläsningar.

– Det var roligt att få lyssna på artister som har jobbat med musik i så många år. Det kanske inte var viktigt, men roligt och givande att lyssna på, säger Johannes Ferner.

Tävlingen i sig var de inte oroliga över. De repeterar regelbundet en helg i månaden. Då träffas de och spelar lördag och söndag, från nio på morgonen till fem på eftermiddagen.

– Innan de läste upp vilka som hade vunnit var jag riktigt nervös men inte när vi hade våra tolv minuter på scenen, säger Johannes Ferner.

Mer läsning

Annons