Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Basis ger barnen bättre självförtroende

/
  • Carin Gisslén-Schönning har hjälpt många barn med missbruksproblem, och sett deras framsteg.

I över 15 år har Basis hjälpt barn till föräldrar med missbruksproblem. Där får barnen chans att träffa andra i samma situation.

Annons

När mamma eller pappa dricker för mycket är det inte lätt att vara liten i huset. Kanske bråkas det mycket, och någon av föräldrarna kanske till och med tar droger.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, uppmärksammar barn till missbrukande föräldrar hela den här veckan. Enligt deras siffror lever var femte barn i Sverige hos föräldrar med någon typ av missbruksproblem.

Många av dem behöver hjälp, och det kan de bland annat få genom Basis i Söderhamn.

Basis bildades 1995 och namnet är en förkortning av Barn- och ungdomsstödgrupper i Söderhamn. Kommunen och studieförbundet Bilda står bakom verksamheten. De samarbetar även med socialtjänsten och kommens skolor, eftersom det oftast är i skolan som det upptäcks först att ett barn har problem hemma.

– Hur barnen mår när de kommer hit är väldigt olika. En del har jättemycket att berätta, medan andra mest sitter och lyssnar, säger Carin Gisslén-Schönning, som både är ledare och ytterst ansvarig för grupperna på Basis.

När gruppen träffas en gång i veckan delas den upp, barn för sig och vuxna för sig. Allvarligt prat blandas med roliga stunder med bus och lek. Den här veckan ska gruppen till exempel ut och åka pulka.

– Viktigast är att barnen får dela med sig av det många av dem bär som en stor hemlighet. Då upptäcker de snabbt att det finns fler barn som är i samma situation, och att det inte syns utanpå att någon har bekymmer, säger Carin Gisslén-Schönning.

Just nu går tio barn på Basis. Det finns även ett par-tre barn i kö som väntar på att få börja. Verksamheten bygger på att få barnen att våga prata, och på så vis ge dem bättre självkänsla och självförtroende.

Mer läsning

Annons