Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärplockarna lämnade i främmande land

/
  • Efter en natt i stugbyn på Moheds Camping är stämningen bland de bulgariska bärplockarna ganska god. De hoppas att de får hjälp med hemresan.

Från början var det en grupp på 66 personer som åkte buss från Bulgarien till Sverige för att plocka bär.

Nu finns 17 av dem på Moheds Camping sedan deras ledare övergav dem.

Pengar till hemresa saknas och myndigheterna står handfallna.

Annons

Det var på torsdagskvällen som Hudiksvalls socialtjänst fick undsätta 17 stycken utländska bärplockare. Flera personer hade hört av sig till polisen efter att ha sett hur gruppen gick efter E 4 i höjd med Ångersjön.

Bärplockarna visade sig komma från Bulgarien, men på grund av språkförbistring var det svårt för polisen att få veta vad som har inträffat. Polisen kontaktade socialtjänsten i Hudiksvall som ordnade busstransport och övernattning på Moheds camping i Söderhamns kommun.

Eftersom bärplockarna hade beslutat att promenera söderut transporterades de till Mohed. Sedan var det tänkt att Söderhamns kommun skulle ta över ansvaret. Men det ville inte kommunen.

24-årige Ivo Boyanov från Lukovit i Bulgarien är en av de bulgariska bärplockarna som hamnade i Mohed. Det är första gången han är i Sverige, och han är märkbart tagen av gruppen blev omhändertagen på detta viset.

– Alla har varit väldigt snälla mot oss, säger han.

Men läget är besvärligt.

– Vår ledare lämnade oss och tog allt vi hade med oss, och inte fick några pengar heller.

Polisen i Söderhamn har kopplats in. När personernas identiteter är kollade ska man ta reda på hur man hanterar EU-medborgare som saknar pengar och vem – eller vilka som kan tänkas ta ansvar för gruppens hemresa.

Mer läsning

Annons