Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barnmorskan gjorde vad hon skulle"

Helena Ågren var nära att dö under sin graviditet. Efter att ha blivit akutsnittad i vecka 30 slogs både levern och njurarna ut.

Nu säger verksamhetschefen att barnmorskan gjorde vad hon skulle.

- Patienten led av Hellp syndrom och det är svårt att upptäcka.

Annons

I fredags berättade vi om Helena Ågrens kamp för att överleva. Efter att ha blivit akutsnittad på grund av havandeskapsförgiftning i Hudiksvall försämrades hennes värden så dramatiskt att hon fick flygas först till Uppsala Akademiska och sedan vidare till Huddinge sjukhus. Då var hennes lever och njurar utslagna.

En levertransplantation i sista ögonblicket räddade dock hennes liv.

När vi kontaktade Ingegerd Lantz, verksamhetschef för barn- och ungdomshälsovården i Gävleborg, sa hon att hon inte ville prata om enskilda fall men att hon hade för avsikt att göra en journalgranskning.

Det har hon nu gjort. Och enligt Ingegerd Lantz så har barnmorskan som inte upptäckte havandeskapsförgiftningen gjort något fel.

- Det har visat sig att patienten hade Hellp syndrom som vissa kan utveckla innan en havandeskapsförgiftning. Det är en extremt ovanlig sjukdom och under de senaste 20 åren har man bara haft åtta fall av Hellp syndrom i USA. Och det är sällan att det går så här långt.

Men borde inte barnmorskan ha varit mer uppmärksam när Helena kom in med högt blodtryck, svullna ben och svår huvudvärk?

- Jag tycker att hon har handlat helt rätt. När patienten kom in den 30 mars skickade hon henne omedelbart med ambulans till Hudiksvall. Det är inte ens säkert, troligen inte, att man kunna upptäcka den här sjukdomen genom ett urinprov.

Själv säger Helena Ågren att hon inte blivit tagen på allvar och kommer att göra en Lex Maria-anmälan.

- Jag hade alla symtom på havandeskapsförgiftning ändå skickade hon bara hem mig.

Mer läsning

Annons