Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen har rätt till en vit jul

/

Många barn längtar inte alls till jul utan känner bara obehag och oro inför högtiden. IOGT-NTO vädjar nu till alla vuxna att avstå från alkohol på julbordet.

Annons

För tredje året i rad lanserar IOGT-NTO kampanjen Vit Jul, som ska göra julen bättre för alla barn.
– Var femte barn i Sverige växer idag upp med föräldrar med riskfyllt drickande, berättar Catharina Sandberg från Junis, IOGT-NTOs Juniorförbund, och ännu fler barn upplever obehag på grund av vuxnas drickande.
Siffran från Folkhälsoinstitutet uppgår till 385 000 barn totalt. Detta oroar IOGT-NTO-rörelsen som därför valt att försöka få till en förändring i samhället. Med Vit Jul belyses problematiken kring jullovet, när många av samhällets organiserade verksamheter som ofta är barnens andrum och stöttepelare håller stängt. Dessutom är julhelgen den helg näst efter midsommarafton som Systembolaget säljer mest. Det är många middagar, släktträffar med julöl, glögg, vin och snaps. Och det går över styr allt för ofta och slutar i tragik istället för som den fina och roliga kväll som barnen hoppats på.
Per Forsström, ordförande i IOGT-NTO Söderhamn sedan fem år, tycker att det handlar om att sätta barnen före sitt eget behov av att dricka. De flesta vuxna kan sätta sig själv åt sidan, men om man har problem med alkohol kanske valet inte är så enkelt som det låter.
– Det finns jättemånga barn som lever i familjer med uttalat missbruk, och de barnen ser inte fram emot julen som andra barn gör. Eller så har de stora förväntningar som bara blir till besvikelse.
Att leva med föräldrar som missbrukar alkohol betyder ofta våld, hot och osämja i familjen, och ibland fungerar inte vardagliga saker som matlagning och tvätt. Kanske måste barnen själva ta hand om sina yngre syskon och får det så jobbigt att de inte orkar med skolan. De barnen känner sig annorlunda och vet att det är något som är fel hemma hos dem. Trots att de här barnen upplevt så mycket negativt med alkohol så blir drickandet en ”normal” del av vardagen och de tenderar att själva dricka ganska mycket alkohol när de blir lite äldre. För dessa barn finns stödgrupper som IOGT-NTO arrangerar tillsammans med Studieförbundet Bilda och Söderhamns kommun. Där kan man få samtala om sådant som att ”det inte är barnets fel att de vuxna dricker” och få hjälp att få utlopp för aggressioner, med mera.
– Mycket görs från samhället för att hjälpa men det kan ändå vara svårt att nå ut med det här budskapet.
Det finns en stor massa som helt enkelt inte förstår att bara lite drickande också påverkar barnen.
– Även om det är glad stämning och inget bråk eller beroendeproblematik kan barnen tycka att mamma och pappa blir konstiga och uppleva det som obehagligt.
Just den här gruppen är svårast att nå, menar Per.
– De som bara tar en öl i bastun och dricker vin till maten på helgerna kommer nog aldrig att bli helnyktra, men jag hoppas att även dem kan tänka solidariskt med både barnen och med missbrukare och avstå den här helgen.

Mer läsning

Annons