Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bailey tycker om det avslappnade Sverige

/

Resan från Australien till Sverige är lång och kulturskillnaderna är många. Men utbytesstudenten Bailey Wetherall trivs redan som fisken i vattnet, trots avsaknaden av delfiner.

Annons

Bailey kommer från staden Clare i södra Australien. Den är en liten stad mest känt för sitt vin.

– För mig känns faktiskt Söderhamn ganska stort, säger han.

Han kom hit i augusti och ska gå en termin tillsammans med en naturklass på Staffangymnasiet.

– Jag valde Sverige eftersom det verkar vara ett intressant land. Att jag fick höra att man pratade bra engelska här hjälpte också, säger Bailey.

Han har snabbt lärt känna sin klass och trivs bra hos sin värdfamilj. Än så länge finns ingen känsla av hemlängtan hos den 16-årige australiensaren.

– Jag har redan börjat tänka på att jag kommer att vilja stanna längre, men om jag gör det kommer jag att behöva gå om ett år i skolan hemma, säger han.

Det största målet med resan är att träffa många nya vänner, men Bailey hoppas även få lära sig mycket om Sveriges kultur.

– Jag visste att det är kalla vintrar och att vikingarna härstammar härifrån, men jag är intresserad av historia och vill lära mig mer när jag är här, säger han.

När Bailey kom hit var det full sommar och han blev chockad över hur varmt det var. Nu börjar temperaturen krypa ner mot det han hade förväntat sig.

Han menar att det finns många tydliga skillnader mellan Australien och Sverige, förutom det uppenbara med klimat och natur.

– Livsstilen i allmänhet skiljer sig ganska mycket mot hemma. Det känns mer avslappnat och enkelt här. Detsamma gäller skolan där det inte är lika strikt, säger Bailey.

Han föredrar det svenska sättet som han tycker är mer flexibelt, framförallt när det kommer till skolan.

– Jag blev ganska förvånad över hur det var i skolan. I Australien går vi prick nio till tre varje dag. Här styrs det utifrån vilka lektioner man har, så vissa dagar kan man sluta riktigt tidigt, säger han.

Lektionerna här hålls på svenska och än så länge har Bailey inte lärt sig många ord. Han tycker ändå att han klarar att hänga med hyfsat.

– Just nu översätter mina klasskamrater till mig när det behövs, även lärarna kommer och förklarar för mig. På matten brukar jag använda google translate för att förstå frågorna, säger han.

Bailey är en van simmare och brukar några gånger per år åka och simma med delfiner och sjölejon.

– Det är en unik känsla. Att simma med vilda djur som kommer fram och är lekfulla är en otrolig upplevelse, säger han.

I Sverige är det inga djur som kommer för att leka när han tar sina simturer.

– Jag simmade i havet här förra veckan och blev förvånad att vattnet inte alls var salt. Det var skönt att simma i, säger Bailey.

Ännu har han inte hunnit se speciellt mycket av Sverige. Han vill åka en sväng till Stockholm innan han reser hemåt och han hoppas få uppleva norrskenet. Bailey är idrottsintresserad och det finns en sport han verkligen skulle vilja se live.

– Jag skulle vilja gå på en hockeymatch. Vi har inte så mycket ishockey i Australien. Bara landhockey, men det är inte alls samma sak, säger han.

Mer läsning

Annons