Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baddrömmen i mål

/
  • Efter premiärhoppet försöker Emmy Hagelit få med sig Emma Forsberg i vattnet.
  • Emmy Hagelit från Söderala och Emma Forsberg från Mohed tycker att det är mysigt på Badkullen.
  • Sjuåriga Alex och treåriga Elsa Holmberg från Bergvik har precis varit på Badkullen med sin pappa Bengt Holmberg. – Jag har simmat från det djupa ända in till det grunda! säger Alex Holmberg.

År av förfall och vandalism är förbi och badplatsen börjar återfå sin forna glans. Nu står äntligen ett hopptorn på Badkullen.
– Nu är jag nära min vision, säger projektledaren Mia Nylander.

Annons

I poolen nedanför den läktarliknande gräskullen ligger nu tre bryggor och vilar sedan juni. På den ena står ett hopptorn.

– När jag växte upp på 1980-talet fanns massor av bryggor och hopptorn här. Sedan dess har platsen förfallit, men nu börjar Badkullen äntligen likna min vision. En av mina drömmar har gått i uppfyllelse, det känns jätteroligt, säger Mia Nylander som varit projektledare för Badkullen.

Hon driver badplatsen ideellt tillsammans med föreningen Bergvik Allting och genom en insamling på Facebook som tidningen tidigare har skrivit om, fick de ihop 90 000 kronor till Badkullen. 67 000 kronor gick åt till den nya L-formade bryggan och hopptornet och resten kommer gå till skötsel och småpyssel i området.

– Vi är nöjda för i år, men vi ska ställa dit en riktig badstege och planerar att ställa bänkar efter bassängkanten framöver, säger Mia Nylander.

Förra året kom 3 000 personer till Badkullen och snart kommer platsen stå på kommunens lista över bad i Söderhamn. Badplatsen har blivit ett utflyktsmål, säger Mia Nylander.

– Skolan och äldreboendet här i närheten brukar komma hit ibland. Det är otroligt fin utsikt uppifrån kullen och det blir ganska varmt i vattnet. En fin dag blir platsen varm som en gryta eftersom kullen skyddar från vinden. Dessutom är det inte strömt där som i Bergviken, så man kan ta med sig småbarnen dit utan att behöva oroa sig. Men man ska alltid vara försiktig, säger hon.

Under hopptornet är bassängen sex meter djup. Badgästen Emmy Hagelit hoppar för första gången på Badkullen. Utan vidare bekymmer klättrar hon upp för stegen, tar de få stegen fram till kanten och hoppar.

– Det var jätteroligt! säger hon och torkar vattnet ur ögonen.

Mer läsning

Annons