Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslutningskonsert med unga stråkmusiker

/

De begåvade unga violinister och cellister som under förra veckan hade musikläger i Söderhamn gjorde under lördagen en storstilad avslutningskonsert i Ulrika Eleonora kyrka.

Annons

Under dagarna har de övat på sina instrument, enskilt och tillsammans. På kvällarna har de gett konserter här och var i kommunen. 26 barn och ungdomar från Stockholm och Söderhamn som förenades genom musikens kraft.

- När man står hemma och spelar sitt instrument så kan det ibland kännas lite ensamt. Ett sådant här läger bygger broar och ökar motivationen över hela året, säger initiativtagaren Catharina Ericsson.

Den stora avslutningskonserten i kyrkan ackompanjeras av Fredrik Ulléns pianospel. De unga elevernas flinka fingrar löper över strängarna och koncentrationen är total.

- Det gick mycket bättre än vad jag trodde. Jag har lärt mig jättemycket på den här korta tiden och lägret har varit askul, säger 15-åriga violinisten Elina Vaarama från Ljusne, efter att hon och kompisarna framfört Telemanns Konsert för fyra violiner.

En sommardag som den i lördags blir det lätt ganska varmt i kyrkan. Därför valde man att hålla kyrkporten öppen. Men notblad och vinddrag är inte alltid bästa vänner. Plötsligt letar sig en vindpust in och sveper bort 12-årige Jonathan Hobers noter. Han hanterar det iskallt. Lyfter stråken från cellon några sekunder samtidigt som cellolärarinnan Pernilla Vosveld rusar fram och sätter tillbaka notbladen i sitt ställ. Utan att röra en min fortsätter spela och avslutar fläckfritt.

- Som musiker gäller det att kunna finna sig i olika situationer som kan uppstå, det lär vi eleverna, säger Pernilla Vosveld.

Nu är lägret slut och stockholmsmusikerna har åkt hem. Men många vänskapsband har knutits och arrangörerna hoppas att det blir ett cello- och fiolläger även nästa sommar.

- Alla vill komma tillbaka. Även bland föräldrarna var det många som blev väldigt förtjusta i Söderhamn, säger Catharina Ericsson.

Mer läsning

Annons