Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avfallsleverantör besökte Bromsäng

/
  • Per Johansson från Kuusakoski gillade inte det han såg på Bromsängs recycling.
  • Miljöförvaltning och nämnd samspråkar med en representant från Bromsängs recycling.

Kuusakoski fick på fredagen se vad som hänt med det fluff företaget levererat till Bromsängs recycling.

Nästa vecka väntas miljöförvaltningen kontakta fler företag som skickat avfall till Stugsund.

Annons

De stora mängderna avfall som ligger på tomten kring det gamla mälteriet kommer främst från tre stora aktörer.

Kuusakoski blev på fredagen först av dem att besöka platsen.

– Man blir bara ledsen när man ser det. Det är ju inte seriöst för fem öre, sade Per Johansson, affärsområdeschef på Kuusakoski.

Innan undersökningen på plats hade han träffat chefen för bygg- och miljöavdelningen, Sture Zetterberg, miljöinspektörerna Anders Bergqvist och Herman Claesson samt bygg- och miljönämndens ordförande Hans-Olof Olsson (S).

Båda parter sade sig vara nöjda med diskussionen som främst rört lösningar om hur avfallet skulle tas om hand. Några kostnadsfrågor hade man inte diskuterat

– Fortfarande är ju verksamhetsutövaren levande så det är mot honom de kommer att vända sig i första hand, sade Hans-Olof Olsson.

Per Johansson tog inga prover på materialet men tog många bilder. Direkt efter besöket trodde han att delar kunde gå till förbränning medan resten kunde gå på deponi.

– Vi har goda förhoppningar om att hitta goda lösningar. Sedan är det ju andra bolag som kört hit grejer så att de bör väl visa sitt intresse och bidra med deras kunskap, sade Per Johansson.

Den leverantör som i dagsläget ser ut at ha levererat den största mängden avfall till Bromsängs är Ovako Steel. Miljöförvaltningen kommer att hålla överläggningar med ståltillverkaren under nästa vecka.

Därefter väntar Vallviks bruk som tidigt skickade 3 000 ton så kallats rejektkalk till Bromsäng. Hittills har inte miljöförvaltningen varit i kontakt med Vallviks bruk om avfallet. När Kuriren under fredagen ringde upp företaget fanns ingen som ville uttala sig anträffbar.

Mer läsning

Annons