Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Autistiske Johan från Ljusne fick signerad keps och matchtröja av NHL-proffset Jakob Silfverberg

/
 • Johan har fått både en keps och matchtröja av sin nya vän, NHL-proffset Jakob Silfverberg.
 • Jakob Silfverberg.
 • S/L:s matchtröja duger långt den med.
 • Johans assistent Sandra Arvidsson kommer på besök. Tillsammans ska de gå på hockey.
 • Bröderna Sebastian och Johan är lika förtjusta i hockey.
 • Vilken tröja ska du ha på matchen i kväll, undrar mamma Ulrika.
 • På sin Ipode visar Johan filmer på när han åker hiss. Det är en lika stor passion som hockeyn.
 • Johan har över 400 Nalle Puh-figurer på sitt rum.
 • Fransens röds tröja är snygg den också.
 • Johan kan inte prata men kommunicerar numera genom tecken.
 • Nyss hemkommen från skolan och Johan är glad över att se mamma igen.

Det började med en lapp i ishallen i Ljusne där Ulrika Krantz berättade om sin autistiske son Johans stora intresse för hockey och kampen om att bli accepterad.
Nu har han fått NHL-proffset Jakob Silfverberg som vän och kan stoltsera i Anaheim Ducks matchtröja.

Annons

Kaffet är urdrucket och Ulrika Krantz gör sig beredd att ta emot Johan som har varit i skolan och som är på väg hem med taxi.

– Han har utvecklats mycket och kan prata genom tecken. Men även Johan har fyllt 16 år är han mentalt bara 4,5 och har åtta olika diagnoser, säger Ulrika.

Läs mer: Efter mammans lapp – autistiske Johan får gå på Brynäsmatch

Hon berättar att det var Johans utsatthet som fick henne att sätta upp lappen i ishallen om att han är annorlunda och vill ha vänner. Hela familjen har märkt hur det tisslas och tasslas om honom och hur det skrattas bakom hans rygg.

– Som förälder blir man förtvivlad. Jag satte upp lappen för att försöka avdramatisera och samtidigt få förståelse för hans handikapp. Han älskar hockey och har lika stor rätt som andra att vara där.

Aldrig hade hon dock vågat tro att initiativet skulle leda till att kvällstidningarna hörde av sig och att Brynäs ledning kontaktade dem för att ge Johan en heldag på Läkerol arena. Den 23 januari åker de till Gävle för att titta på Brynäs-Växsjö.

Det har också lett till att Johan fått tidigare Brynäsaren och NHL-proffset Jakob Silfverberg som spelar för Anaheim Ducks, som vän. Hans sambo hade läst om Johan och på den vägen är det.

– Hon har själv en bror som är autistisk och ville göra något. Nu har Jakob börjat skicka tröjor och prylar från NHL. Det känns riktigt, riktigt stort, vilket engagemang, säger Ulrika.

Läs mer: Lång väntan på hjälp för Johan

Dörren öppnas och in kommer Johan. Mamma, säger han och ger henne en stor kram. När han upptäcker att de har besök kommer han fram och hälsar. Sedan hämtar han sin Ipod och visar en film där han åker hiss upp och ner, ner och upp.

– Johan älskar hissar, det är hans stora passion förutom hockey och Nalle Puh. När ledningen för Brynäs lovade att han skulle få åka hiss var lyckan gjord, säger Ulrika med ett skratt.

Vad det är som har gjort att han fastnat för hockey vet hon inte riktigt. Men han har alltid suttit blixtstilla när det har varit hockey på tv och numera är han ofta i hallen när S/L lirar eller när lillebror Sebastian spelar i pojklaget.

Läs mer: Autistisk pojke utan tillsyn

När Johan hör att samtalet handlar om hockey kommer han fram och slår sig lätt i huvudet. Det betyder hjälm och det har man på hockey. Får han dessutom dra på sig matchtröjan där det står domare på ryggen lyser han av glädje.

Numera fixar han även kaffe åt tränaren Erik Sjödin när han är i ishallen.

– De är kompisar och faktum är att det är mycket lättare för Johan att vara i hallen sedan jag satte upp lappen. Han är accepterad på ett helt annat sätt, säger Ulrika.

Även om Johan kanske inte riktigt förstår hur stor Jakob Silfverberg är och hur många nya kompisar han har fått ler han stort och knackar sig lite i huvudet. Sedan gör han tecknet för hiss.

– Du och jag, åka hiss, tecknar han med sina fingrar.

På tidningen finns det en hiss. Och han är så välkommen.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons