Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åttaåriga Vilhelm fick svar av statsministern: "Det var roligt att han faktiskt lyssnade på mig"

När terrordåden skakade Paris och världen, följde Vilhelm Hedlund, 8, händelserna på teven.
Han bestämde sig för att skriva ett brev till statsminister Stefan Löfven och ge honom ett förslag. Nu har svaret kommit.

Annons

Vilhelm Hedlund bor med sin familj i ett hus i Östanbo. Det är också han som öppnar dörren när Helahälsingland.se ringer på.

– Hej och välkommen in, säger han artigt.

Läs också: Damberg: Rädslan ska inte ta över

Det behövs inte många sekunder för att inse att det rör sig om en förslagen kille. En åttaåring som bestämmer sig för att skriva till statsministern efter att ha följt sändningarna om terrordåden i Paris.

– Jag var hemma hos farmor och farfar i Gävle när det hände. Jag tittade jättemycket. Det var både otäckt och sorgligt, säger Vilhelm.

I brevet till Stefan Löfven skriver han med spretig handstil att han tycker att man ska göra en liten grupp av några länder som ska stoppa IS.

"Det är bara ett förslag från mej", avslutar han brevet.

– I Paris har det hänt jättemycket terror. Jag tror faktiskt att det kan hända i Sverige också. Och då måste länder gå samman för att sätta stopp för terrorn. Det var därför jag skrev till statsministern.

Läs också: Frankrike ber om tysk hjälp mot terror

Det skulle dröja över en månad innan Vilhelm fick ett svar. Men han var ganska säker på att det skulle komma ett.

– Jag blev jätteglad. Och det var roligt att Stefan Löfven faktiskt lyssnade på mig och förstod vad jag menade. Det där brevet kommer jag att vara rädd om.

I svaret säger statsministern att han är glad över att Vilhelm ville skriva till honom. Han säger också att terroristattackerna i Paris var fruktansvärda.

"En attack mot Paris är en attack mot hela Europa och också mot den fria och demokratiska världen. Vi i regeringens tycker, precis som du, att ISL måste stoppas".

– Du ser, det lönade sig att skriva, säger Vilhelm glatt.

Läs också: Stor bevakning under manifestation för fred

Snabbt berättar han att det har varit två trafikolyckor också. Den ena var han själv med om, men som tur var gick det bra. Sedan går han över till att prata om sina favoritämnen i skolan. Matte, svenska, historia och idrott.

– Matte är nog ändå roligast, för det är så lätt.

När du blir stor, vad vill du göra då? Du kanske blir politiker eller statsminister rent utav?

– Det vet jag inte, men jag gillar att skriva. Jag och min kompis Tristan skriver böcker tillsammans som handlar om en kille som heter Kasper. Men jag gillar idrott också, jag tränar brottning, fotboll, simning och gympa sju dagar i veckan, säger Vilhelm.

Politiker eller inte. Mål i mun har i alla fall grabben från Östanbo.

– Vet du, innan du kom var jag så nervös att jag till och med kammade håret.

Mer läsning