Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylmottagandet i Söderhamn ska minskas

Söderhamns kommun och Migrationsverket är överens om att 400 asylsökande inklusive ensamkommande barn är det mottagande som ska gälla i framtiden. Just nu tar kommunen emot cirka 700 flyktingar. Det är enligt kommunen alldeles för många.

Annons

Tidigare i veckan skrev kommunalrådet Eva Tjernström (S) och partikamraten John Staffas en insändare där man ansåg att asylmottagandet var alldeles för sort. De båda ansåg också att Migrationsverket missbrukade söderhamnarnas solidaritet genom att placera så många asylsökande på en liten ort.

På fredagen träffades kommunledningen och representanter på Migrationsverket för att diskutera den uppkomna situationen.

– Vi hade ett mycket bra samtal, där jag redovisade vårt önskemål om att ta emot 400 asylsökande som vi gjorde tidigare. Nu är den siffran upp i närmare 700 och det klarar vi inte av, sade kommunalrådet Eva Tjernström (S).

Det hade man full förståelse för på Migrationsverket som lovade att minska antalet asylsökande i Söderhamn genom att sprida placeringarna.

Den överenskommelse man nu träffat innebär att Migrationsverkets enhetschef i Söderhamn, Lars Ulander, ska jobba på att få ner antalet asylsökande till 400. I det arbetet ingår kontakter med övriga kommuner i länet med uppmaning att ta emot asylsökande och ordna boende åt dem.

I Söderhamn bor för närvarande cirka 550 asylsökande.

Man var också överens om att det stora antalet asylsökande som placerats i Mohed är en högst tillfällig lösning.

Den placeringen ska avvecklas med högsta prioritet.

Mer läsning

Annons