Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arizona hemlighåller rapport om haveriet

/

Polisen har fått Arizona Chemicals rapport om vad som orsakade det stora oljeutsläppet.

Men kommunen – och allmänheten – får fortsätta vänta.

Annons

Åtta månader har gått sedan en av de största miljökatastroferna i Söderhamn, tusentals liter råtallolja läckte rakt ut i skärgården från en cistern som sprungit läck.

Vad var det som gick snett? Polisens miljöutredare Christina Ronquist i Gävle har fått teknisk dokumentation som försöker klarlägga orsaken till haveriet.

- Arizona har anlitat externa konsulter för att utreda hur läckaget kunde komma sig. De har beskrivit vad orsaken skulle kunna vara, säger Christina Ronquist.

Hon kan inte berätta vad som står i rapporten, eftersom den ingår i en förundersökning.

Arizona Chemical är misstänkt för miljöbrott. Utredningen är i stort sett klar, enligt Ronquist. Sedan ska miljöåklagaren ta ställning till om åtal ska väckas eller inte.

Söderhamns kommun ansvarar för tillsynen av cisternen. Där ingår bland annat att förebygga framtida risker. Därför är kommunen intresserad av vad som gick snett. Arizonas lokala ledning sa till både media, allmänhet och kommunen att rapporten skulle skickas till kommunens bygg- och miljöförvaltning i maj. Därmed skulle den bli offentlig.

Sedan sköts datumet fram, och snart är det september.

- Det är naturligtvis intressant att veta vad som har hänt så man kan lära sig något av det, och hur man ska se på andra cisterner. Jag kan tycka att det är dumt att säga att rapporten kommer i maj, sedan juni och sedan ännu längre, säger miljöinspektör Herman Claesson.

Det har inte varit förvaltningens högsta prioritet att kräva in rapporten, eftersom den trasiga cisternen är tömd, liksom dess systercistern intill. Men om det dröjer länge till kan det bli aktuellt att kräva in rapporten, enligt Claesson.

Vi har förgäves sökt Arizona för en kommentar.

Mer läsning

Annons