Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivarna ska skydda sina anställda mot kyla

/
  • Fredrik Viklander och Lars Clarin från Poståkeriet i Gävle lastar ur Ikeamöbler som ska levereras till en adress på Trägårdsgatan. Kylan är ingen höjdare, men Lars har i alla fall en tjusig mössa.- Den har jag fått av en kund. Den har suttit lämpligt när det varit 20–25 minus.
  • Leif Arnö hackar bort is från en fastighet i Stugsund.
  • Gösta Hedlund har varit med om betydligt värre kyla. -42 närmare bestämt.
  • Fikarasten är en chans att värma sig med lite kaffe. Erik Stensson, Sven-Ivar Olsson och Carl-Anders Wallberg på Skanska gör uppdrag hos Rundvirke i Marmaverken.
  • Svetsa är kallast, tycker Ronny Ask.
  • Erik Stensson tycker det går ganska bra så länge man håller sig torr. I den här byggnaden ska Rundvirkes nya såglinje monteras. Än så länge håller sig temperaturen härinne en bra bit under nollsträcket.
  • Erik Stensson isolerar.

Först kom snökaoset. Som sedan ersattes av sträng kyla.
Men oavsett väder tvingas många jobba utomhus.
Och både arbetsgivare och arbetstagare har ett ansvar för att skydda sig mot kylan.

Annons

Från ett tak på Skeppsgatan i Stugsund håller Leif Arnö på att hacka loss snö och istappar med hjälp av kofot och spade, under torsdagsförmiddagen. Han jobbar på Kinsta plåtslageri och har skickats ut på det kyliga uppdraget.

- Det går bra. Bara man jobbar håller man sig varm, ropar han från skyliften.

Han drar upp byxbenet och visar sitt bara ben. Han har aldrig varit särskilt känslig för kyla och klarar sig utan långkalsonger. Men han håller med om klädernas betydelse.

- Mössa och vantar är viktiga, säger han.

Arbetstagaren ska klä sig enligt rådande väderlek, skriver Arbetsmiljöverket på sin hemsida. Om kylan är extrem eller arbetsuppgifterna är speciella, kan extra kylskyddande klädsel behövas, det gäller om man åker skoter i jobbet. Arbetsgivaren är i så fall skyldig att se till att personalen får tillgång till sådana skyddskläder gratis.

Någon temperaturgräns anges inte.

När värmlänningarna Karl-Erik Johansson och Ronny Ask började att montera det nya timmerintaget på Rundvirke i Marmaverken för några veckor sedan var det barmark. Dagen därpå kom snön, och nu kylan.

- Kallt är det. Men det är inte så mycket att göra, säger Ronny Ask.

- Vi måste ju jobba så att vi håller basarna nöjda, säger Karl-Erik Johansson skämtsamt.

Men bägge männen har varit med om värre. Ronny Ask minns ett pass i Jämtländska Gällö, då temperaturen kröp ner under -40-sträcket. Karl-Erik fick jobba i -42.

- En är äldre nu. Då blir det värre, säger han.

De har en container där de kan gå in och värma sig. Annars gäller det att försöka att röra sig så mycket som möjligt. Vissa arbetsuppgifter är värre än andra.

- Att stå och svetsa är kallast, säger Karl-Erik Johansson.

- Då står man ju helt stilla, säger Ronny Ask.

Läs om fler personer som jobbar i kylan i fredagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons