Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen lämnar ut personuppgifter

Arbetsförmedlingens arkiv i Söderhamn har utan etisk prövning lämnat ut uppgifter till forskare under flera års tid. Det betyder att forskningsprojekten kan ha varit olagliga.

Annons

På arbetsförmedlingens arkiv i Söderhamn finns hundratusentals personuppgifter som handlar om arbetsskador och arbetskraftinvandringen i Sverige. En undersökning gjord av Dagens Eko visar att arkivet i Söderhamn efter att den nya etikprövningslagen trädde i kraft för åtta år sedan lämnat ut uppgifter till forskningsprojekt. Känsliga personuppgifter har använts utan att forskningen har prövats etiskt. Uppgifter från personliga handlingar ska ha använts i forskningssyfte, utan att forskningen bedömts av en etikprövningsnämnd vilket är ett krav när uppgifterna rör hälsa och etnicitet. Undersökningen visar åtta fall där arbetsförmedlingen utan prövning lämnat ut handlingar till projekt.

Per Eriksson, chef för arbetsförmedlingens arkivdepå i Söderhamn, medger att arbetsförmedlingen kan ha handlat fel.

- Det här känns ju inte bra om det skulle vara så. Vi får naturligtvis gå igenom det här och titta om det åligger oss att göra det eller om vi ska ha en policy att alltid göra det, säger han till Ekot.

Mer läsning

Annons