Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Är mer än myndighet"

/
  • Deniz Bedir fick under en vecka möjligheten att arbeta på plats i Malmö.

Från kontoret i Söderhamn till båthamnen i Malmö iklädd Migrationsverkets varselväst. Med informationen redo och ett varmt "välkommen" tog Deniz Bedir under en vecka emot personer på flykt.
– Jag känner mig stolt, och ödmjuk, över att vara en del av arbetet, säger hon.

Annons

Kriget som tvingar bland annat miljontals syrier på flykt gör också att Migrationsverket omfördelar sina resurser i Sverige. I Malmö behövs sedan en tid tillbaka extra personal, och under förra veckan var det region Mitts tur att hjälpa till. Deniz Bedir från kontoret i Söderhamn tackade snabbt ja till chansen. Positionerad i hamnen i Trelleborg fick hon ta emot, bemöta och lära känna personer på flykt.

– Min uppgift var att berätta om vilka Migrationsverket är och vad vi faktiskt gör. Folk verkar ha relativt liten kännedom om det, och vi möter ofta fördomar, säger Deniz Bedir.

Läs också: I väntan på framtiden

Arbetsdagarna var långa. Mellan klockan fem på morgonen och inpå förmiddagen var det hamnen som gällde, därefter tjänstgjorde Deniz Bedir på områdets transitboenden. Där bor personerna tills dess att beslut tagits om asylboendeplats någonstans i landet. Dagarna var både administrativt och emotionellt oförutsägbara.

– Ena minuten var aldrig den andra lik, man måste verkligen vara flexibel. Precis som när det gäller resten av världen, vi får snabbt anpassa oss, säger Deniz Bedir.

Många frågor, mycket oro och katastrofala livsöden blev snabbt vardagsmat för gänget. Att registrera personer och informera var aldrig det svåraste. Även om mötet med människor var den roliga delen av jobbet, var det också det mentalt tuffaste, menar Deniz Bedir.

– Det är tungt att möta till exempel barn som flytt krig och oro. De här människorna har ofta hjärtskärande livshistorier i bagaget, och det är då det gäller att inte bara vara en hård och kall myndighet, säger hon.

Läs också: Så många asylsökande tar din kommun emot

Det är de små sakerna som gör skillnad.

– Bara att sparka boll och bjuda på ett leende kan göra så otroligt mycket. Trots svårigheterna måste man vända på allt för att orka med, säger Deniz Bedir.

Med sig hem har mottagningshandläggaren ett bredare perspektiv såväl om sin egen arbetsplats som människovärdet i sig.

– Det är oerhört givande att veta att man faktiskt gör skillnad. Bara att stå där på plats och se lättnaden i deras ögon, man får så himla mycket tillbaka, säger Deniz Bedir.

Mer läsning

Annons