Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apotekskunder oroliga över bud om nya kreditansökningar

Apotekets kunder har skrämts av beskedet att de måste göra en ny kreditprövning och att kraven är hårdare än tidigare.
Även om Apoteket Hjärtat lugnar de flesta, blir det åtminstone svårt för den som har skuldsanering att få ut livsnödvändiga mediciner.

Annons

I våras övertog privata Apotek Hjärtat åtta apotek i Hälsingland, bland annat det i Söderhamn. När Stefan Lindberg från Sandarne, som måste äta en rad mediciner för att kunna leva, skulle hämta sin medicin i onsdags fick han en chock. Alla som fortsättningsvis ska ha kredit på det privata apoteket måste söka en ny kredit.

– Jag har skuldsanering och då får man inte ta några nya krediter, säger han.

Apotek Hjärtats presschef Charlotte af Klercker kan inte säga hur den med skuldsanering i framtiden ska kunna få ut sin medicin.

– Det måste göras en ny kreditprövning. Jag är inte så insatt i skuldsaneringslagen, men om det är som han säger, då hoppas jag att det lokala apoteket kan hjälpa honom på något sätt, säger hon.

I onsdags hade Stefan Lindberg redan sitt frikort och kunde få ut sina mediciner, trots att krediten inte fungerade.

Men han fick även beskedet att det privata apoteksbolaget ställer högre krav än det statliga för att kunden ska kunna få kredit.

– Det här drabbar gamla och sjuka, säger han.

Charlotte af Klercker kan lugna de flesta kunder. Från och med den 1 juni har Apotek Hjärtat inte full tillgång till statliga apotekets datasystem, förklarar hon. Övergången blev inte helt lyckad.

– I samband med det gick det ut fel information till vår personal. Vi erbjuder samma villkor som statliga Apoteket AB. Vi godkänner att man har betalningsanmärkningar och noll i inkomst.

Ingen ska behöva vänta på den nya krediten och riskera att inte få ut sin medicin, garanterar hon. Värderingen görs direkt på plats på apoteket.

Stefan Lindberg konstaterar också att det inte är säkert att man klarar en kreditvärdering, bara för att man gjorde det vid ett tidigare tillfälle.

Mer läsning

Annons