Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antal ärenden har skjutit i höjden – nu anställer överförmyndarnämnden i Söderhamn

Under hösten har överförmyndarnämnden förstärkt personalstyrkan med en person och ytterligare en anställning är på gång. Antalet sammanträden kommer också att utökas.
Men enligt ordförande Mattias Benke (S) har insatserna inte vidtagits på grund av kritik, utan för att förbättra för huvudmännen.

Annons

Tidningen har tidigare berättat att Söderhamn är en av de kommuner som använder sig av det vinstdrivande företaget Optio för uppdrag som god man och förvaltare. Enligt Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare, RFS, uppfattning är detta ett lagbrott eftersom det framgår i föräldrabalken att uppdraget ska förordnas en man eller kvinna.

Överförmyndarnämndens ordförande Mattias Benke såg däremot inget större problem i detta eftersom Optios anställda är utsedda av tingsrätten och har ett personligt ansvar för huvudmännen.

Läs mer: "Kommunen bryter mot lagen"

Kommunens revisorer var däremot inte lika övertygade och beslutade att granska regelverket. Nils Westling som är ordförande för revisionskollegiet menade att det till och med kunde bli en fråga för fullmäktige.

Efter att ha träffat Mattias Benke kom revisorerna fram till att överförmyndarnämnden skulle få hösten och vintern på sig att se över sina rutiner.

I dag har det skett en del förändringar i verksamheten. Myndigheten som tidigare hade 1,5 tjänst är nu uppe i 2,5 och ytterligare en personalförstärkning är på gång. Nämnden kommer också att utöka antalet sammanträden från fem till tio per år. Precis som kommunens övriga nämnder.

Men enligt Mattias Benke har inte åtgärderna vidtagits efter samtalet med Nils Westling, snarare för att förbättra för huvudmännen, de som är i behov av hjälp av en god man eller förvaltare. Dessutom har antalet ärenden ökat markant.

– De här skulle vi ha gjort ändå och det är åtgärder som vidtas i de flesta av landets kommuner just nu. En orsak är den stora tillströmningen av ensamkommande flyktingbarn som alla ska ha en god man, säger han.

Läs mer: Fortfarande oklart om vinstdrivande företag kan anlitas som gode män i Söderhamn

I januari förra året tog kommunen hand om 36 ensamkommande flyktingbarn. Den sista december hade antalet ökat till 106. Samtidigt har den totala ärendemängden skjutit i höjden. Fler människor är alltså i behov av en god man eller förvaltare nu än tidigare.

Enligt Mattias Benke jobbar nämnden aktivt med att rekrytera nya ställföreträdare.

– Det har tillkommit nya personer, länsstyrelsen anordnade även en utbildning för gode män och förvaltare här i Söderhamn. Men visst finns det fortfarande ett behov.

Är det därför ni använder er av Optio som har sitt säte i Västerås?

– Delvis ja och jag tycker fortfarande inte att det är fel, säger Mattias Benke.

Ett beslut i Hudiksvalls tingsrätt som handlade om att en god man i Söderhamn blivit entledigad från sitt uppdrag och ersatts av en anställd från det privata företaget, anser han talar till överförmyndarnämndens fördel.

Tingsrätten anser nämligen inte att det har någon betydelse att gode mannen är anställd av Optio eftersom personen har ett personligt uppdrag. Rätten har heller inget att invända mot att kommunen anlitar företaget för olika uppdrag.

– De har alltså samma inställning som oss, konstaterar Mattias Benke.

Läs mer: En fråga för kommunfullmäktige

Men än är inte ärendet avgjort, beslutet har överklagats och det finns andra tingsrätter som ansett att det inte är rätt att anlita vinstdrivande företag.

Själv anser mannen som överklagat beslutet att tingsrätten legaliserat användningen av privata företag och att bryta mot kommunlagen.

– Det är därför jag har överklagat till Hovrätten, säger han.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning