Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälningsrutiner försvårar polisarbetet

Polisen fick vetskap om stuginbrotten på Boholmen försent. Innan den kriminaltekniska brottsplatsundersökningen hann påbörjas hade stugägarna städat undan alla spår.

Annons

På fredagen skulle Söderhamnspolisen ha gjort en tur ut till Boholmen för att säkra eventuella spår efter gärningsmännen, efter en serie inbrott i 12 fritidshus på ön, under onsdagsdygnet.

Men turen fick ställas in. När polisen fick kännedom om inbrotten hade stugägarna redan varit där och reparerat skadorna. Fönster och dörrar hade spikats igen och alla eventuella spår efter förövarna var bortstädade.

Söderhamnspolisens lokale brottsplatsutredare Lennart Englund är besviken:

- Det är svårt att fullgöra sitt arbete som lokal brottsplatsutredare när det dröjer upp till ett dygn innan man får kännedom om anmälningarna. Det här händer ofta. Vi får dagligen reda på småinbrott när det är försent, säger han.

Så här går det till:

- När du har gjort din anmälan om exempelvis bilinbrott till Västerås eller nåt annat ställe, skickas den vidare till Gävle för granskning. Där fördelas anmälningarna över enheterna. Först då får vi kännedom om vad som anmälts. Det här förfarandet gör det svårt för mig som lokal brottsplatsutredare att ta itu med undersökningen i nära anslutning till brottstillfället, säger Lennart Englund.

Han har påpekat problemet för ansvariga inom polismyndigheten, men tycker inte att han fått något gehör.

Polismyndighetens operative chef, Pär Langer, är förvånad:

- Jättekonstigt om det kommit anmälan om 12 stuginbrott utan att vakthavande befäl i Gävle kontaktats, säger han.

Rutinen är att när någon anmäler ett brott på landsnumret 114 14 så ska den som tar emot anmälan göra en bedömning om den ska vidarebefordras till vakthavande befäl.

- Det hade varit befogat i det här fallet, säger Pär Langer som inte vet varför normala anmälningsrutiner inte följts.

Mer läsning

Annons