Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäler socialen efter trakasserier

Kroniskt sjuka Margareta har känt sig diskriminerad av Söderhamns socialförvaltning under 17 år. Nu polisanmäler hon socialförvaltningen.

Annons

Sedan 17 år tillbaka är Margareta sjukpensionär. Hon har kroniskt obstruktiv lungsjukdom som gör det svårt att andas. Utan medicinering är det en dödlig sjukdom och hon har knappt råd med läkemedlet. Margaretas sjukpension räcker inte ens för att betala hyran. När hon begärde ekonomiskt stöd av socialförvaltningen fick hon kalla handen. Därför vräktes hon från sin lägenhet och tvingas bo i en lånad husbil.

– Mina små barnbarn brukar fråga mig: Mormor, varför bor du inte i ett hus som alla andra? Och jag vet inte vad jag ska svara dem, säger Margareta.

För ett par månader sedan gick allt ovanligt bra för Margareta. Hon hade träffat en ny och trevlig man att dela livet med. Men bara några månader senare började problemen på allvar. Hennes man fängslades misstänkt för brott och därmed förlorade hon en stor inkomst.

Under 17 år har hon varit i kontakt med Söderhamns socialförvaltning. Nu har hon tröttnat på vad hon beskriver som mångåriga, kränkande trakasserier från förvaltningen och polisanmäler dem. Margareta minns första gången hon var i kontakt med socialförvaltningen och nekades bistånd.

– Först sa de nej. Sen sa de: se till att bli riktigt sjuk först, säger Margareta.

Socialförvaltningens verksamhetschef varken bekräftar eller dementerar att Margareta varit klient hos dem eller sökt biståndsersättning.

– Jag kan inte kommentera enskilda fall, säger Birgit Kalleroth på Söderhamns socialförvaltning.

Hur polisen ska arbeta för att utreda saken är oklart eftersom utredningen ännu inte är påbörjad. Men det rör sig om grova och ovanliga anklagelser.

– Under alla mina år på socialförvaltningen har jag aldrig varit med om en polisanmälan av det slaget, säger Birgit Kalleroth.

Vidare uppmuntrar Birgit Kalleroth alla som är missnöjda med sina beslut att överklaga till länsrätten. Men det är ett välkänt faktum att ett överklagande ytterst sällan leder till en förändring av beslutet.

Husbilen som Margareta bor i är en påfrestande miljö för någon med andningssvårigheter. Inom två månader måste Margareta lämna tillbaka husbilen. Hon vet inte var hon ska ta vägen då.

– Jag kan verka stark nu när jag vågar anmäla dem. Men jag försökte ta mitt liv tre gånger på grund av vad de gjorde mot mig. Ofta har jag legat på golvet och bara gråtit, säger hon.

När hösten kommer har hon ingenting kvar. Bara det skuldberg på hundratusentals kronor som hon dragit på sig under den tid då Socialförvaltningen inte hjälpte henne.

Margareta heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons