Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäler läkare för tafsande

En 44-årig kvinna från Söderhamn fick komplikationer efter en bröstoperation och uppsökte en hälsocentral. Där mötte hon en läkare som enligt kvinnan blev så närgången att hon valde att anmäla honom till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Annons

En 44-årig kvinna från Söderhamn har anmält en läkare för oetiskt beteende och utövande av maktställning.

Kvinnan hade genomgått en bröstreduktion. Den anmälde läkaren på hälsocentralen konstaterade att det hade uppstått komplikationer efter ingreppet.

Efter undersökningen av brösten kramade han henne hårt. Det ska enligt kvinnan ha inträffat när hon sitter med bar överkropp på en brits. Han frågade om hennes civilstånd och om hon bor ensam. Kvinnan upplevde läkaren som flirtig och att det kändes otäck.

Några veckor senare ringde han upp henne på hennes privata mobiltelefon och undrade om hon behövde undersöka sina bröst igen.

Andra mötet inträffade under senhösten i fjol. Då hade kvinnan råkat ut för en bilolycka. Hon fick ta av sig kläderna på överkroppen. Läkaren skulle då ha petat lite på hennes nackmuskler för att sedan trycka sig mot henne.

När hon skulle gå ville han krama henne igen. När hon ryggade tillbaka fräste han: Ska det vara på det sättet så...

Kvinnan har bytt hälsocentral.

Anmälan skickades till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) den 20 mars. Ärendet går vidare till läkarnas chefer, och de anmälda läkarna ska få möjlighet att svara på kritiken. Eftersom ärendet är så pass nytt vill Håkan Jonsson, primärvårdschef för södra Hälsingland inte ge några kommentarer.

Mer läsning

Annons