Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälda brott blir allt färre

/

Antalet anmälda brott går stadigt ner i Söderhamn.

Det vanligaste brottet är stöld. Sedan kommer hot, kränkningar och våldsbrott.

Annons

Förra året polisanmäldes 2 543 brott i Söderhamns kommun, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.

Det är en stadigt nedåtgående trend ända sedan 2008. Då var de anmälda brotten ungefär 700 fler. Det motsvarar en minskning med 20 procent på fem år.

Än så länge är fjolårets siffror preliminära, och man ska alltid vara försiktig med statistik.

- Men jag tror och hoppas att antalet brott har gått ner. Vårt jobb är ju att arbeta förebyggande, säger John Köhler.

Han är chef för polisens brottsförebyggande enhet, de poliser som är ute och jobbar i uniform, Söderhamn, Bollnäs och Ovanåkers kommuner.

Det allra vanligaste brottet som anmäls är stölder. De har legat en bra bit över 1 000 stycken i Söderhamn de senaste åren, nu är de nere på 991. Inbrotten i villor och lägenheter står för en mycket liten del av stölderna, de var bara 17 stycken i fjol.

Det näst vanligaste anmälningen är hot- kränknings- och frihetsbrott. De ligger stadigt kring 300 per år.

På tredje plats kommer våldsbrott. 298 fall anmäldes i fjol.

I södra hälsingland har polisen jobbat mycket med att förebygga våld utomhus. Det sker främst på helgnätter kring krogar och gatukök. Det är alltid minst en polispatrull i tjänst per kommun på nätterna, enligt Köhler.

- På helgnätterna bullar vi upp med mer resurser. Är det något stort evenemang kan vi ta folk från andra delar av länet.

Polisen rör sig mycket i de miljöerna, och har också kontakt med ordningsvakterna. De tipsar polisen om det finns en potentiell bråkmakare på krogen.

- Ser de tendenser till gruff är vi med litegrann. Vi har ett namn och ett ansikte att hålla utkik efter.

En del av statistiken styr polisen själva. Om de fokuserar på ett område så ska ju de anmälda brotten öka där. Under fjolåret har man till exempel jobbat en hel del mot knarket.

- Om vi jobbar stenhårt med narkotika går den siffran i taket. Jag tycker att vi har jobbat på rätt bra med den resurs vi har, säger John Köhler.

182 narkotikabrott anmäldes i Söderhamn enligt Brå. Enligt John Köhler är 95 av dem så kallat narkotikabrott genom eget bruk – att man ertappas påtänd alltså.

Mer läsning

Annons