Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders kryssade i Antarktis bland isberg och exotiska djur: "Det var riktigt mäktigt"

/
  • Anders Norling, Söderhamn, har varit på sitt livs resa till Antarktis. Under resan besökte han även Falklandsöarna, där denna bild är tagen.
  • Isberg och åter isberg mötte Anders Norlings öga i Antarktis.
  • I världens sydligaste stad Ushuaia fick Anders Norling och sambon Ulla Pettersson se bland annat sälar.

Anders Norling i Söderhamn kan nu säga att han har seglat på världens alla stora hav. Nyligen kom han hem från en kryssning i Södra ishavet.

Annons

– Det känns fantastiskt att ha fått vara en av de totalt 35 000 personer som tillåts besöka Antarktis årligen, säger han.

Kryssningen var en present från sambon Ulla Pettersson. Anders Norling fyllde nämligen 70 år i december och Södra ishavet var det enda av de stora haven som han inte hade seglat på.

Läs reportaget om Anders Norling inför hans 70-årsdag.

Kryssningen i Antarktis började med att runda Kap Horn. I början av 1900-talet var detta en vansklig passage, speciellt om segelfartyget kom från fel håll.

– Min farfar Karl Norling var skeppstimmerman på ett segelfartyg 1912 som åkte från fel håll, från Atlanten mot Stilla havet. De höll på i fjorton dygn för att trotsa vindar, sjö och strömmar för att ta sig runt, säger han.

Det gick desto bättre för Anders Norling. Hans kryssning i Antarktis varade i tre dygn med vackert, men också dimmigt och disigt väder.

– Det blev en fantastisk upplevelse även om djurlivet inte visade sig så mycket som jag hade hoppats. Men vi fick se några mindre pingviner, olika sorters sälar, några valryggar och albatrosser.

Naturligtvis fick han också se en stor mängd isberg, både större och mindre varianter.

– Det var riktigt mäktigt. Det är jättestora berg och ändå ser man bara en liten del av dem ovanför ytan. Det är vackra figurer, säger han.

Läs om kocken Johannes Wahlman från Hudiksvall som jobbat på kryssningsfartyg i Antarktis.

Resan innehöll även fem dagar i ett sommarvarmt Buenos Aires i Argentina, med uppemot 40 grader på termometern. Dessutom besökte han och sambon världens sydligaste stad Ushuaia samt Falklandsöarna och Montevideo i Uruguay.

– Temperaturen varierade mellan 40 grader varmt i Argentina till minus sex grader i Antarktis, säger han.

Anders Norling är pensionerad kommendörkapten i flottan och har tillbringat en stor del av sitt liv till sjöss. I och med kryssningen till Antarktis och Södra ishavet har han seglat på världens alla stora hav.

Läs också om Söderhamnstjejen Anja Stigsdotter och hennes resa till Antarktis.

På gamla segelfartygstider hade sjömännen benämningar på vädret i och runt Södra ishavet. Roaring forties var rykande storm, Furious fifties var ännu värre och Screaming sixties var fruktansvärt väder jämt och ständigt.

– Att jag har fått segla i The Roaring forties, Furious fifties och Screaming sixties, med vindstyrkor upp till 30 meter per sekund, det är fantastiskt, säger Anders Norling.

Under sina 36 år i flottan gjorde han långresor med fartygen Älvsnabben och Carlskrona samt var fartygschef på flottans näst största fartyg Visborg.

Anders Norling är född och uppväxt i Stockholm, men flyttade till Söderhamn 2012. Under sitt yrkesverksamma liv arbetade han också som röjdykare med röjning av sjöminor.

Mer läsning

Annons