Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Ekborg och Bengt Magnusson underhöll med humor, allvar och värme

/

Det var fullsatt på Stadshotellet när det återigen bjöds på soppa och musik. Denna gång var det dags för Anders Ekborg och Bengt Magnusson att inta scenen.

Annons

Skådespelaren och musikalartisten Anders Ekborg lade tillsammans med gitarristen Bengt Magnusson ribban högt när de inledde med en vacker och lekfull tolkning av “Sakta vi gå genom stan”. Ekborgs klara stämma var i perfekt harmoni med Magnussons smakfulla gitarrspel. Att de spelat tillsammans i många år var uppenbart för alla i publiken.

Tillsammans bjöd de på en tidsresa inte bara genom musiken utan även genom sina egna liv. Mellan låtarna berättade Anders Ekborg bland annat om sin uppväxt i Gamla stan i Stockholm på 60-talet, problemen och osäkerheten som kan uppstå med att som barn hamna i skuggan av kända föräldrar, och hur han slutligen kom in på scenskolan. De delade också med sig av historien om när Bengt Magnusson fick höra Anders Ekborg sjunga för första gången, något som fick publiken att utbrista i en spontanapplåd.

Efter visan “Kristallen den fina” bjöd Ekborg och Magnusson på mer humoristiska inslag. Två sånger av Tom Lehrer, en amerikansk låtskrivare som är välkänd inom familjen Ekborg då Anders Ekborgs pappa, Lars Ekborg, översatt många av hans sånger till svenska. Den första sången tog upp diverse problem man kan stöta på om man ger sig i lag med kvinnor och giftermål och föregicks med en liten varning från Ekborg:

– Det här är ingenting vi står för, men det kan vara kul ändå!

En av höjdpunkterna under konserten var den närmast teatrala tolkningen av Bellmans “Glimmande nymf”. Roberts sång från Kristina från Duvemåla, “Ut mot ett hav”, utgjorde också ett starkt inslag, där publiken fick ta del av hela Ekborgs omfångsrika register.

Vid två tillfällen varvades sångerna med dikter av Kent Andersson. De ackompanjerades av Magnusson på gitarr, stilfullt upplästa av Ekborg och gled sedan över i sång.

Efter att smidigt ha navigerat mellan dikt, visa och musikal avslutades konserten med “Bring him home” från Les Miserables. En känslosam sång som trollband publiken ut till Magnussons sista flageolett.

Mer läsning

Annons