Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders är en historieberättare i det dolda: "Vill skapa en berättelse som smälter som en smörstekt abborre"

/
  • Lusten att berätta historier driver Anders Gillegård som redigerare.
  • Anders Gillegård är en av tre redigerare som klipper Så mycket bättre.
  • I sitt lilla rum färdigställer Anders Gillegård ett avsnitt av Tro, hopp och Kärlek.

I ett litet mörkt rum i Stockholm sitter Anders Gillegård och skapar underhållning för miljontals svenskar. Trots detta vet nästan ingen vem han är. Han tillhör TV-världens verkliga doldisar – redigerarna.
– Man måste vara bekväm i att inte synas, säger han.

Annons

Anders Gillegård är uppvuxen i Ljusne, utanför Söderhamn. I tredje klass fyllde han i en "Mina vänner-bok". På frågan, vad vill du jobba med? var svaret redan då självklart: "Något inom media".

– Intresset har alltid funnits där men jag har tryckt tillbaka det och tyckt att jag borde göra någonting vettigt i stället.

Med något vettigt menades att gå Naturvetenskaplig linje på gymnasiet och sedan utbilda sig vidare. Anders klarade ett år på Natur innan han hoppade av och bytte till Samhäll. Men inte ens då vågade han släppa fram sina drömmar om ett jobb inom media.

Han sökte in på en Statsvetarlinje på högskolan, för att återigen inse att det var fel väg för honom.

– Jag fick samma känsla som i gymnasiet men lät det bara gå några veckor den här gången. I stället hoppade jag på en kurs i filmvetenskap, och det tilltalade mig.

Anders sökte sig vidare och på TV-utbildningen på Kaggeholms folkhögskola hittade han redigering.

– Jag tänkte jäklar vad mycket som händer i efterbearbetningen. Man sätter verkligen sin prägel på programmet med klippningen.

I dag har han livnärt sig som redigerare i nio år och trivs väldigt bra med det.

– Allt grundar sig i intresset att berätta historier. Jag vill skapa en berättelse som smälter som en smörstekt abborre. Som klippare måste man förstå vad som driver programmet framåt. Tittaren ska bara kunna åka med och njuta.

Som redigerare hoppar man ofta från produktion till produktion. Det är en osäker men omväxlande bransch. Anders har klippt program som Robinson, Pluras kök och Lyckliga gatan och i höst ska han ta tag i sin tredje säsong av Så mycket bättre.

– Det är lite skumt med det här yrket. Det är flera miljoner som ser programmet men det tänker man inte på när man klipper. Man tänker bara att man ska göra någonting bra som man kan stå för.

Se också: Släppfest för Söderhamns eget Så mycket bättre

Förra säsongen av Så mycket bättre klippte Anders bland annat Anderas Kleerups dag. Han säger att det blir en lite märklig tillvaro att sitta själv i ett rum med bara bilder och ljud som sällskap.

– Man går in och blir ett med den här märkliga mannen Kleerup. Det är en isolerad tillvaro där man nästan tror att man blir polare. Även fast vi aldrig har träffats.

Det är mycket hysch-hysch kring ett program som Så mycket bättre. Anders vet tidigt vad som kommer att hända och vilka grejer som troligtvis kommer att hamna på löpsedlarna när programmet sänds.

– Det är lätt att glömma bort att vissa detaljer är konfidentiella. Jag försöker ta det på allvar men till nära och kära läcker jag som ett såll.

Läs också: Tommy Nilsson i "Så mycket bättre"

Ett typiskt tillfälle när han fick bita sig i tungan lite extra var när Carola berättade om en lesbisk romans hon hade haft.

– Det ville jag bara gå ut och skrika till alla. Man vet ju att en sådan sak kommer bli stor, men jag fick lägga band på mig.

Anders bor sedan många år tillbaka i Stockholm tillsammans med sin fru och sina två barn. Han trivs med sin plats både i det mörka redigeringsrummet och i livet.

Genom hans vita tröja skymtar ett stort ärr på bröstet. Det är ett minne från en hjärtoperation han gjorde 2010.

Anders hade känt sig trött en längre tid och blev lätt andfådd. Han gick till läkaren och fick diagnosen aortaklaffsinsufficiens. En hjärtklaff var utsliten och måste bytas ut. Det var en stor operation där bröstkorgen öppnades, hjärtat stannades och en ny klaff sattes in.

– Det var ett ingrepp som påverkade mig väldigt mycket just då. Jag hade nyss fått en son och paniken kom när operationen närmade sig.

Allt gick bra även om tiden efter operationen blev tuff både för Anders och hans fru. Han fick inte lyfta sin son och relationen prövades hårt.

– Det där är inget jag tänker på i dag. Det finns inget att härleda till operationen förutom mitt ärr, men visst var det tufft.

Anders sitter och färdigställer ett avsnitt av Tro, hopp och kärlek till SVT. Ett program där Mark Levengood försöker hitta partners till präster.

– Det här är ganska kul att jobba med. Kolla på det här.

Han visar en del av programmet där en präst häller upp en kopp kaffe.

– Märkte du ljudet jag lagt dit när han häller? Det är sådant som nästan ingen märker men som ger en fin helhetsupplevelse. Det är sådant som är kul. Att bygga med ljud och bild.

Läs också: Prästen som håller på både Gud och vetenskapen

Mer läsning

Annons