Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikansk släktträff i Söderhamn

/
  • Makarna George och Karla Strid från Washington är på släktträff i Söderhamn.
  • George Strid kom trea i Allt för Sverige förra året.

George Strid kände sig adopterad hemma i USA. Genom tv-programmet Allt för Sverige växte hans familj och nu har han tagit med sig familjen tillbaka till Söderhamn.

Annons

På Östra berget i Söderhamn har en abonnerad x-trafikbuss parkerat. Längst ner i fönstret sitter två flaggor. En blå med gult kors och en rödrandig med vita stjärnor i vänstra hörnet. Ut kliver ungefär 25 personer som vallfärdar med solglasögon och picknickkorg till borden bakom hällorna.

En av dem är George Strid. För ett år sedan kom han trea i tv-programmet Allt för Sverige, och nu har han återvänt för en tre veckor lång familjetripp med sina systrar och sin fru. Hittills har de betat av Stockholm, Älmhult och hans morfars släktingar i Karlstad, och nu är de här i Söderhamn.

– Söderhamn känns som hemma, säger George Strid. Det är samma träd som hemma i Washington, det är ungefär lika varmt och vi har utsikt över öar precis som här. Den största skillnaden är att här är alla husen röda och vita, medan hemma är de i alla färger. Människor är människor oavsett var man är.

Hans pappa kom från Norrala. Det är släktingar från hans sida som nu sitter och fikar nedanför Oscarsborg. Båda borden är fullsatta av kusiner och kusinbarn med familjer. Kaffe och kärleksmums står uppdukat mellan dem.

– Vi har lärt oss att älska fika! säger Georges fru Karla Strid. Vi fikar säkert fyra gånger om dagen.

Därför tog det dem 12 timmar att åka från Karlstad till Söderhamn.

– Vi fick stanna och fota hela tiden, och då måste vi ju fika också, säger George Strid och skrattar.

Syftet med resan är att syskonen ska få träffa alla sina svenska släktingar, som nu visar dem runt i Söderhamn. Kommunikationen går bra, och när det blir svårt är de yngre snabbt där och översätter.

– Jag känner mig som adopterad i USA, jag har inte så mycket släktingar där, bara den allra närmaste familjen. Nu när jag har hittat alla äldre släktingar här har familjen blivit mycket större. Man vill ju veta varifrån man kommer.

I Allt för Sverige framgick att han inte haft en så bra relation till sin pappa som dog för några år sedan. Att fadern arbetade mycket och inte umgicks så mycket med familjen. I dag beskriver George Strid relationen som bättre.

– Det var först när jag kom hit och såg hur han hade vuxit upp som jag började förstå honom. Det hade varit fint om han hade varit med nu och själv kunnat visa oss runt i sina hemtrakter. Han sa alltid att jag borde åka hit. Pappa hade varit glad om han visste att jag var här nu, säger han och ler.

Både han och Karla Strid är övertygade om att de kommer tillbaka hit.

– Absolut, säger de på nästan klockren svenska.

Mer läsning

Annons