Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambassadören: "Det har blivit en väldigt politisk fråga"

/

Bärplockarfrågan är i allra högsta grad aktuell i Bulgarien. Ambassadören som under tisdagen var på besökt i Söderhamn säger att man försökt sprida information om den dåliga bärsäsongen i Sverige.

Annons

I Bulgarien har frågan om bärplockarna blivit en het potatis både för media och den högsta politiska ledningen i landet. Bulgariens ambassadör har tagit kontakt med den bulgariska utrikesministern för att hitta en lämplig lösning. Men trots att bärplockarna vid Tönnebro känner sig utsatta och vill hem, ger han dem dåliga nyheter.

– Jag hoppas ni klarar er själva om det blir några fler problem. Ni kan inte förvänta er ekonomisk hjälp från ambassaden, säger Svetlan Stoev, Bulgariens ambassadör som på tisdagen besökte lägret.

Ambassadören har via bulgarisk media försökt sprida uppgifter om den dåliga bärsäsongen i Sverige. Men det är viktigt att bärplockarna är förberedda innan de åker, menar han.

– Om man åker till Sverige måste man se till att man har råd att åka hem igen, säger Svetlan Stoev.

För dem som sitter i verklig knipa kan det bli svårt att ta sig hem. Den bulgariska ambassaden kan hjälpa till att ta kontakt med bärplockarnas familj och be dem om bistånd, men det kan ta tid och är dessutom en osäker väg till hjälp. Den bulgariska ambassaden själv har inga möjligheter att hjälpa till ekonomiskt, menar ambassadören.

– Det finns inga ambassader som har en budget för den typen av stöd. Det är samma för alla ambassader. Men det har blivit en väldigt politisk fråga. Ytterst är det upp till den bulgariska regeringen, säger Svetlan Stoev.

Men Svetlan Stoev påpekar också att de svenska myndigheterna har varit dåliga på att ge information. Om det inte vore för uppmärksamheten i media, skulle ambassaden inte vara medveten om problemen för de bulgariska bärplockarna i Sverige, menar Stoev.

Kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn, Sven-Erik Lindestam vill göra en formell skrivelse till regeringen för att få dem att uppmärksamma de stora problem som finns runtom i landet för bärplockarna.

– Det här är både regeringens och EU:s ansvar. Sveriges regering borde hjälpa dem att komma hem. Antingen genom att ge bärplockarna ekonomiskt stöd till flygbiljetter eller någon form av bränslecheckar, säger han.

Mer läsning

Annons