Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alvedon tog nästan livet av sjuåring

/
  • Pappa Uffe Kihlström och mamma Anna Kihlström med deras barn Alexander, 10 år, David, 7 år, och Josefine, 9 år.
  • Mamma Anna Kihlström är glad över att ha sin son David hemma.
  • David Kihlström fick Lyells syndrom efter han tagit en Alvedon tidigare i år.

I de flesta fall fungerar Alvedon som smärtstillande. Men när sjuåriga David Kihlström fick en tablett började huden att lossna från hela kroppen.

Annons

– Det har varit en mardrömsresa. Det är otroligt det som har hänt, säger Anna Kihlström.

Allt började den 9 februari. David Kihlström, 7 år, kom hem från skolan och insjuknade i feber. När sjukdomen inte gav sig fick han en Alvedon av mamma Anna Kihlström från Söderhamn. Det smärtstillande läkemedlet med paracetamol har han fått flera gånger tidigare, men den här gången blev han inte bättre, utan mycket sämre. När David började falla in och ut ur medvetslöshet åkte familjen till Centralsjukhuset i Karlstad.

– Där fortsätter de med att ge dopp i form av paracetamol. Febern gick inte ner och han började tappa hud och fick som om han hade bränt sig svårt, som äppelstora blåsor över kroppen, säger Anna.

När hans tillstånd försämrades flyttades han till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det var där han fick diagnosen - Lyells syndrom.

Sjukdomen frambringar sår likt brännskador. Det är mycket ovanligt, men kan uppstå av läkemedel eller infektioner. Det var den här sjukdomen som David hade fått, och vore det inte för en specialistläkare hade det kanske inte upptäckts i tid för att rädda hans liv.

– Läkaren hade slutat sitt pass och tittade bara förbi. Då sa han att det liknar Lyells syndrom, som är den kraftigaste av alla medicinsjukdomar, säger Anna.

Pappa Uffe Kihlström stannade på sjukhuset med sonen, medan Anna tog hand om de andra barnen hemma. När de till slut kunde åka och hälsa på David på sjukhuset blev de alla chockade över hans tillstånd.

– Jag började kräkas och tuppade av. Min son Alexander stannade i dörren och började backa ut, säger Anna.

David behandlades på barnintensiven i två dygn innan han flyttades till avdelningen för brännskadade. Då hade han tappat hela yttre lagret av sin hud.

– Vi hoppades på det bästa, men då kom febertoppen. Det var ett riktigt bakslag. Han hade fått lunginflammation, säger Anna.

Ytterligare fyra skräckfyllda dagar väntade innan David till slut repade sig. Sedan dess har han varit på bättringsvägen. Under de fyra veckor som David spenderade på sjukhuset upplevde Anna det som att hon redan hade förlorat sin son.

– Jag kände att jag sörjde honom. Det kanske låter helsjukt, men jag hade tända ljus och ett foto av honom på bordet. Men sen slog det mig att: Herregud, pojken är ju inte död. Jag måste sluta sörja. Jag vaknade till på något sätt.

I dag spenderar David sommarlovet hemma i Hammarö, Värmland. Huden saknar UV-skydd, så han kan inte var ute och leka någon längre stund. Han har fortfarande problem med ögonen och nedsatt syn. Samtidigt kommer frågorna. Han undrar mycket vad som hände, varför det hände och varför han ser ut som han gör.

– Han har sagt att "jag är så ful", men då sa jag att du är ju världens finaste.

Nästa steg blir att träffa en psykolog och i höst väntar en operation eftersom ögonfransarna växer inåt.

– Jag gruvar mig hemskt mycket för det efter allt som har hänt. Och David är skräckslagen. Förut var han den modiga av oss men sjukvården gör honom rädd nu.

Före midsommar åkte familjen tillbaka till Akademiska sjukhuset. Där träffade dem specialistläkaren som räddade livet på David.

– Det kändes riktigt bra. Att bara få krama om honom, och vi hade en present med också. Man känner en sådan oerhörd tacksamhet.

Det har nu blivit bekräftat att det var Alvedonen blandat med något virus som utlöst sjukdomen.

– Jag kände en lättnad över att det blev godkänt som en läkemedelsskada. Men det är samtidigt skrämmande att en liten tablett kan orsaka en sådan stor skada.

I Facebookgruppen Allt för David är över 900 personer medlemmar. Där gör Anna inlägg om Davids väg tillbaka från sjukdomen, om hans vardag och hans besvär. Där har de fått mycket stöd och många hör av sig.

– Bland annat en kvinna som heter Eva som är det enda kända fallet i Sverige som varit med om samma som David. Hon kommer från Bollnäs också. Vi fick mycket råd av henne, speciellt hur man ska göra med ögonen.

Det finns inget som kan garantera att David blir precis som har var innan, men Eva ger hopp om framtiden. Snart väntar en resa tillbaka till Anna och Uffes hemstad Söderhamn. Där väntar släkt och vänner för att stötta sjuåriga David i hans resa tillbaka till ett normalt liv.

Mer läsning

Annons