Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Allvarligt att släppa ut gödsel i en sjö"

Lantbrukaren som ertappades med att ha släppt ut gödsel i en sjö i Söderhamns kommun har åtgärdat problemet.

Men miljöinspektörerna ser allvarligt på det inträffade. Upprepas utsläppet kan det bli tal om viten.

Annons

Det var i juli som lantbrukaren blev anmäld för att ha släppt ut stora mängder stallgödsel i en närliggande sjö.

Läget var allvarligt och efter en inspektion beslutade bygg- och miljönämnden att vidta omedelbara åtgärder för att förhindra läckage av gödsel. Bland annat skulle lantbrukaren forsla bort det stallgödsel som släppts ut i vattnet och på marken utanför gödselplattan. Nämnden krävde även en bättre tillsyn av lagringsutrymmet.

Själv förklarade mannen att utsläppet berodde på stora mängder regn, men gav ett löfte om omedelbara åtgärder.

Så blev det inte.

I början av september var fortfarande inte alla punkter åtgärdade. Vid miljöinspektörernas besök har lantbrukaren haft olika förklaringar till varför han skjutit upp borttagningen av gödsel. Ibland handlade det om vädret, en annan gång hade han fått fel på traktordäcken, eller så skulle han till ögonläkaren.

I måndags var inspektörerna dit igen.

Den här gången kunde uppgiften om att ett renhållningsföretag varit där och sugit upp gödseln från sjön bekräftas. Även den gödsel som låg på marken var bortforslad. Lantbrukaren hade också påbörjat arbetet med att åtgärda själva gödselplattan.

Så här skriver miljöinspektör Therese Hartnor i sin inspektionsrapport:

- Åtgärdandet av själva gödselplattan var påbörjat men ej färdigställt. Enligt samtal med ägaren tidigare under dagen, hade den vagn han kör gödsel i gått sönder varför han ej kunnat färdigställa arbetet.

Både hon och Mats Dahlén som också deltagit i handläggningen, ser så allvarligt på det inträffade att de har föreslagit bygg- och miljönämnden att lantbrukaren ska betala ett vite på 20 000 kronor om händelsen upprepas igen.

De föreslår även att det ska utdömas ett vite på ytterligare 20 000 kronor om inte gödselplattan årligen är tömd före den 15 oktober.

- Det är klart att det är allvarligt att släppa ut stora mängder gödsel rakt ner i sjön. Det kan påverka både miljön och människors hälsa, säger Therese Hartnor.

Beslut kommer att fattas på nämndens sammanträde den 25 september.

Mer läsning

Annons