Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarliga brister i Söderhamns missbruksvård – rättssäkerheten hotad anser IVO

I april granskade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, socialtjänstens handläggning av missbruksvården för unga vuxna i Söderhamn.
Kritiken är rungande och bristerna så allvarliga att det påverkat rättssäkerheten.

Annons

Det var den 20 april i år som IVO gjorde en föranmäld inspektion på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Söderhamn. Anledningen var att de under 2013 och 2014 tog emot ett flertal klagomål om nämndens handläggning av missbruksärenden.

Läs också: Utredare föreslår höjda löner

Under inspektionen valde IVO att granska ärenden som rörde personer som fyllt 18 år med missbruksproblem. Totalt granskades sex utredningar samtidigt som de förde samtal med arbetsledningen.

Helt nyligen meddelade IVO sitt beslut och kritiken är allvarlig.

På inte mindre än tio punkter, det vill säga alla områden som granskningen omfattade, har de funnit allvarliga brister. Och enligt IVO har bristerna inte bara påverkat enskildas rättssäkerhet utan även deras rätt till hjälp för att avhålla sig från fortsatt missbruk.

Läs också: "Situationen är skrämmande"

Framför allt brister det i dokumentation och skyddsbedömningar. I ett fall gjorde nämnden ingen omedelbar skyddsbedömning trots att de fick flera anmälningar om en yngre person som fått blodförgiftning och varit våldsam som en följd av sitt injektionsmissbruk. Vid ett annat tillfälle dröjde det tio dagar innan en utredning inleddes trots att personen inte fyllt 20 år och var känd för sitt missbruk. Innan hade personen försökt ta sitt liv genom en överdos.

Kommunen är nu skyldig att redovisa hur bristerna har åtgärdats och har fått fram till den 11 januari på sig.

Malin Thurfjell är verksamhetschef för vuxenenheten. Hon hade en annan tjänst vid det aktuella tillfället, men säger att det inte kändes bra när de fick IVO:s hårda kritik.

– Det var tufft. Samtidigt har vi redan rättat till flera av de brister vi fått kritik för.

Hon menar att den personalbrist de länge hade på socialkontoret är orsaken till det mesta av problemen. Socialsekreterarna hann ibland inte med vilket resulterade i förseningar och brister i dokumentationen.

Läs också: IVO granskar förvaltningen

Nu har de i stort sett alla tjänster tillsatta och de har fått en annan ledningsstruktur med enhetschefer som jobbar nära sina medarbetare. De har även förstärkt missbruksvården med en person och utökat behandlingsalternativen på hemmaplan. Kompetensutveckling av personalen är en annan åtgärd som satts in.

– Precis som IVO påpekar såg det mest illa ut på ungdomssidan. När personalbristen är stor får det konsekvenser och i det här fallet drabbades medborgarna, säger Malin Thurfjell.

VI har vid ett flertal tillfällen tidigare berättat om situationen på socialförvaltningen. Om hur personalen lämnade sina arbeten en efter en, om kontroverser med chefer, om den höga arbetsbelastningen och dåliga löner.

Enligt förvaltningschefen Lena Wetterlind som efterträdde Karin Olsson, har de fått bukt på detta.

– Vi har jobbat stenhårt för att lösa det här och i dag är stämningen bra på arbetsplatsen, säger hon.

Just nu håller förvaltningen på att skriva ett svar till IVO där de redovisar vilka åtgärder de har vidtagit och vilka de kommer att vidta.

– Det känns som vi redan har rett ut många av problemen, men det finns alltid saker att jobba med, säger Malin Thurfjell.

Mer läsning

Annons