Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarliga brister i särskoleutredningar

Söderhamns kommun dokumenterar inte motiveringen till särskolebeslut. Detta har konstaterats av Skolinspektionen, som granskat utredning och handläggning av 15 elever som under våren 2011 gick i särkola i Söderhamn.

Annons

Skolinspektionen har genomfört en riktad granskning i 28 kommuner, samt i 7 specialskolor i samarbete med Socialstyrelsen, rörande utredning och dokumentation inför placering i särskola.

I Söderhamn, som är en av de granskade kommunerna, har utredningarna visat sig ha så allvarliga brister att de inte räcker för de bedömningar som måste göras innan ett barn börjar i särskolan. Utredningar eller dokumentation av dessa saknas och/eller brister i kvaliteten finns i ett flertal ärenden.

– Jag har varit i kontakt med Skolinspektionen och det visar sig att det är likadant i alla de 28 granskade kommunerna, säger ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden, Bo Wikström (S).

Han anser att granskningar av det här slaget hjälper kommuner att bättra sig.

– Man ska vara tacksam att de här tillsynerna görs - då lär vi oss, man skulle kunna säga att det vi fått är gratis revisionsarbete.

Bo Wickström tror inte att någon placering är felaktig, och poängterar att det ständigt pågår arbete för att förbättra rutinerna vid utredningar.

– De här utredningarna gjordes för några år sedan. Vi är bättre på att handlägga nu än tidigare, och med detta blir vi ännu bättre.

För att säkerställa att korrekta beslut fattats i de 15 granskade fallen måste kommunen nu avhjälpa de brister Skolinspektionen funnit, och även fatta nya beslut i dessa ärenden.

Vidtagna åtgärder ska redovisas skriftligen till Skolinspektionen senast 25 maj 2012.

Mer läsning

Annons