Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt klart för Antikrundan

/
  • Anette Granlund tittar i förhand på statyn som kommit på plats dagen innan inspelningen.Det är luftiga lokaler men redan varmt. Räkna med ännu varmare i dag när Verkstäderna fylls med förhoppningsfulla antikvitetsägare.
  • Lars-Yngve Johansson, silver och smycken, Rickard Thunér, Möbler och äldre konstverk och Anette Granlund, mattor och textilier.Experterna besökte inspelningsplatserna dagen före.  Vad som väntar vet de inte med hoppas på mycket lokala föremål
  • Antikrundan filmas i HD-format för tredje året.
  • Skrymmande föremål kördes till inspelningsplatsen i Verkstäderna under tisdagen.
  • Ljuset ska likna dagsljus så mycket som möjligt.
  • Den stora inspelningsplatsen. När det är något föremål eller ägare som är extra intressant är det här inspelningen sker.
  • Under natten till onsdagen sover två ungdomar från bordtennisgymnasiet över i lokalen. Utanför vakar Securitas över en av SVT:s bussar.

Klockan 12.00 i dag kommer de första föremålen att få sin historia berättad och värde uppskattat.

Men redan nu finns kameror, ljus och dekor på plats, när pingishallen förvandlas till inspelningsplats.

Annons

Klockan 12.00 i dag öppnas portarna. Då förväntas en lång kö av folk vänta på att få komma in. Det brukar komma upp emot 1 000 personer till varje inspelning. Väderprognoserna förutspår bra köväder.
Under tisdagen kommer Norra hamngatan att vara avstängd i höjd med Styrmansgatan. Besökare uppmanas parkera på Cityparkeringen, CFL eller Köpmantorget.
När det mesta börjar komma på plats i lokalerna ser man efter hur lokalerna ter sig genom kamerorna. Det som inte ser bra ut måste ändras.
– Vi måste flytta hyllorna, säger producenten Pernilla Månsson-Colt och pekar mot den ena långväggen.
Det är några gamla konsollhyllor som skämmer i bakgrunden. Verkstäderna är speciella lokaler. På de övriga fem orter som Antikrundan besöker i år spelas programmet in i konserthus, lusthus eller kulturhus.
– Verkstadslokalen har sin charm. Den är större än vi behöver. Ju större yta man har, desto trevligare kan man göra den, säger Tomas Olsson, projektledare för Antikrundan.
I lokalerna som nu används till bordtennisträning blandas de blå väggarna och det röda golvet med Antikrundans nya dekor.
De gamla dekorskärmarna från förr är borta. Nu ska de riktiga väggarna synas i rutan och genom stora tyllskynken ska händelserna kring värderingsborden förmedlas till tv-tittarna.
Det kommer att vara bord med experter och folk som går omkring med föremål. Från ingången släpps folk med föremål in några i taget. Vissa väljs ut för inspelning, inomhus eller utomhus.
– Det blir intensivt. Vid den stora inspelningsplatsen ska det ske fyra värderingar per timme. Sedan finns två lösa team som spelar in i bra miljöer. De kommer att spela in 12-14 värderingar, säger Tomas Olsson

Mer läsning

Annons