Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla är potentiella snattare

Butikerna för en ständig kamp mot snattarna. Att på förhand säga vilka som är potentiella snattare är svårt.
Alla snattar, säger polisen.

Annons

Under förra året anmäldes 135 snatterier och stölder från butiker i Söderhamns kommun. Det var färre än 2009 då siffran var 187, men fler än 2008 då 122 stölder och snatterier polisanmäldes.

Enligt statistiken, som kommer från Brottsförebyggande rådet, varierar antalet anmälningar mycket från år till år. Till exempel anmäldes 294 snatterier och stölder ur Söderhamnsbutiker 2003, medan det var 114 året före.

Omvandlas siffrorna till att gälla brott per 100 000 invånare, ligger Söderhamns kommun vissa år väldigt högt jämfört med andra hälsingekommuner och riket. Bengt Uppvall, personalplanerare vid Securitas i Hälsingland, säger att det är mycket snatterier här just nu.

Varför siffrorna varierar så mycket från år till år svårt att säga. Enligt Bengt Uppvall finns det flera förklaringar.

- Ju mer bevakning butikerna köper in av oss, desto fler griper vi. Och sedan beror det också på vilken kategori av människor som befinner sig i stan.

Både polisen och Securitas bekräftar bilden av att alla typer av människor snattar, men det finns vissa grupper som snattar mer än andra.

- Ungdomar, tillfälliga besökare som är här över sommaren och missbrukare, ger Bengt Uppvall som exempel

Sune Nordh vid polisen är inne på samma spår.

- Alla snattar. Det beror lite på vilka kontrollanterna tittar på. Om de tittar på ungdomar och invandrare ser de snattare, men om de skulle titta på andra medborgare skulle de hitta snattare där också.

Mer läsning

Annons