Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholens dödliga helg

/

Svåra olyckor både på vägar och till havs. Det är så det brukar vara under midsommarhelgen.

Nu rustar, räddningstjänsten, polis och Kustbevakningen för en blöt helg.

- Lagen har ändrats för sjöfylla, nu är det betydligt tuffare tag, säger befälhavare Göran Grudén Svensson på Kustbevakningen.

Annons

Kör lugnt och kör nyktert. Budskapet kommer från polis, räddningstjänst och kustbevakningen.

Midsommar är en av årets farligaste trafikhelger. I snitt har åtta personer i landet omkommit på vägarna i samband med helgen de senaste åren. Tillbuden ute till havs är också högre.

I Söderhamn och Bollnäs har man börjat rusta inför midsommar.

- Vi kommer att vara ute hela helgen och genomföra nykterhetskontroller, säger Göran Grudén Svensson.

Sedan den 1 juni har nämligen kustbevakningen rätt att stoppa en båtägare för ett alkoholtest utan att han eller hon gjort något synligt fel. Den nya sjöfyllegränsen ligger numera på 0,2 promille alkohol per liter utandningsluft.

- Det är samma nykterhetskrav som biltrafiken, säger Göran Grudén Svensson.

Hittills har kustbevakningen i Hudiksvall inte utfört några nykterhetskontroller ute till havs, men det kan man räkna med under midsommar.

Även vid polisen kommer man att utföra fler kontroller än under en vanlig helg. De kommer att finnas där många personer rör sig, som efter havsremsan, vid sjöar och campingplatserna i Bollnäs och Söderhamn.

Jan Ekolm är yttre befäl:

- Även om det är semestertider har vi skramlat ihop en större styrka än vi har haft tidigare. Förutom nykterhetskontrollerna ska vi hålla koll på festerna också.

När en olycka händer blir oftast räddningstjänsten inkopplad. Där har man dock valt att stå kvar vid ordinarie bemanning. Enligt räddningschefen John-Erik Jansson har de inte sett någon anledning att höja beredskapen.

- Vi har varit rätt förskonade, fast det är klart, det pratas om att det ska bli fint väder i helgen. Och då ökar båttrafiken. Det brukar vara värre under lyskvällen än vid midsommar, men samtidigt är det många ungdomar ute som vill testa sina vingar, säger han.

Mer läsning

Annons