Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgskyltar hett byte för tjuvar

Efter två olyckor och flera tillbud sattes det upp två tillfälliga varningsmärken för älg efter Bergviksvägen i närheten av Variant förra veckan. Redan dagen efter var den första skylten borta.

- Folk borde skämmas, skyltarna sätts upp för att undvika olyckor, säger Lennart Östlund i Söderhamns jaktvårdskrets.

Annons

Vid flera tillfällen under de senaste veckorna har älgar gått över vägen i närheten av Bergviksskolan och Variant.

Efter två smällar med rejäla plåtskador kontaktades Vägverket för att få sätta upp tillfälliga varningsskyltar för älg.

Förra veckan satte väghållaren Peab upp två stycken efter den aktuella vägsträckan. Den ena skylten var borta redan morgonen därpå, medan den andra försvann helt nyligen.

Söderhamns jaktvårdskrets är allt annat än road av tilltagen.

- Det är bara vid akuta fall som de tillfälliga skyltarna sätts upp. Alltså kan man vara säker på att det finns älgar i området när skyltarna står där. Så det är rent ut sagt förjäkligt att man gör på det här sättet, undrar hur de skulle resonera om någon blev allvarligt skadad, säger Lennart Östlund.

Stölder av just "älgskyltar" är inget nytt. Till att börja med trodde man att det var tyskar som monterade ner dem för att ha den som en trehörnig trofé på väggen där hemma.

Den teorin köper däremot inte Lennart Östlund.

- Det här görs av folk i närheten som tycker att det är roligt att sätta upp en vägskylt vid sommarstugan eller nåt sånt. Ingen av dem har nog kört på en älg och vet vad det kan få för konsekvenser. För mig är det bara barnsligt.

 

Mer läsning

Annons