Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgnäs historia i ny bok

/

Släktforskningen började som en hobby för Birgitta Jonsson. Nu har hennes forskning lett fram till två böcker, den senaste om hennes barndomsby Älgnäs.

– Det är viktigt att skriva ner historien så den inte glöms bort, säger hon.

Annons

För 20 år sedan deltog Birgitta Jonsson, 72 år, i en studiecirkel inriktad på släktforskning. Hennes intresse för ämnet har egentligen alltid funnits där, men nu fick hon också verktygen för att på allvar kunna gräva ner sig i släkthistorien. Från början skrev Birgitta Jonsson mest för sin egen och sina barns skull. Hon ville att historien skulle finnas kvar för dem i framtiden.

Efter ett tag hade hon massor av lösa blad och många påbörjade dokument i datorn. En av Birgittas döttrar uppmanade henne därför att sammanställa allt i en bok, och på den vägen har det fortsatt.

– Tönnångers-boken tänkte jag bara trycka i ett varsitt exemplar till mina barn, men det visade sig att fler bybor var intresserade, säger Birgitta Jonsson.

Den första boken om byn Tönnånger kom ut för tre år sedan och nu är hennes andra bok klar. I den har Birgitta Jonsson kartlagt släkthistorian i sin barndomsby Älgnäs, som hon lämnade när hon gifte sig och flyttade till Tönnånger.

Älgnäs har ungefär 35 invånare och i Tönnånger bor det ett femtiotal personer. De båda byarna ligger längs med Tönnångersjön i Söderhamns kommun.

Underlaget till boken om Älgnäs har hon till stor del hämtat ur gamla kyrkböcker, men mycket av innehållet är saker som hon har fått berättat för sig under sin uppväxt. Hon har även gjort intervjuer med personer från byn, både några som bor kvar och några som har flyttat därifrån. Hon har kopplat ihop namn och släktskap med fotografier på personerna, och varje gård i byn är representerad i boken och får sin historia berättad.

– Många som har läst den första boken kommer och berättar fler saker som de vet om gårdarna, det är jättespännande. Men man blir aldrig riktigt klar, säger Birgitta Jonsson.

Mer läsning

Annons