Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgar räknas gånger fyra

/

Hälsinglands älgar flygräknas, till och med två gånger med två olika metoder. En spillningsinventering och rundringning till lokala experter ger ytterligare bakgrund i forskningsprojekt.

Annons

Den här veckan och nästa flyger två helikoptrar över Hälsingland. Det är fem år sedan älgarna räknades från luften men nu sker det. Två gånger med olika tillvägagångssätt. L

Det är Maria Hörnell Willebrand, forskare och doktor i viltekologi, som valt Hälsingland för sitt projekt:

- Här är gubbarna på hugget. Jägarkåren liksom länsstyrelsen är intresserade och pålästa. Dessutom är det ett lagom stort område.

Den här veckan sker flyginventeringen med traditionell metod där man delar in området i ett rutsystem. Nästa vecka är det, i alla fall för Hälsingland, premiär för ett linjesystem. Man flyger i raka linjer mellan hälsingekusten och Ljusnan, i stället för fram och tillbaka över rutor.

Linjesystemet, eller distance sampling, är billigare och tar inte lika lång tid. Den valde de fem berörda jaktkrestarna; Bollnäs, Enånger-Hudiksvall, Järvsö, Arbrå-Undersvik och Söderhamn.

Förutom flyginventeringen lägger Maria Hörnell Willebrand, som under uppväxtåren bodde i Delsbo, till två andra metoder.

Den ena är spillningsinventering, det vill säga att man utifrån spillning på vissa ytor, kan räkna fram antal älgar. Den andra är intervjuer av lokala experter; människor som ofta är ute i skogen; jägare, virkesinköpare och skogsbilsförare.

Allt detta sammantaget mynner ut i en slutlig forskarrapprt framåt sommaren. Redan under mars finns resultat av flyginventeringarna.

Mer läsning

Annons