Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut vattenläcka i centrala Söderhamn – begränsad framkomlighet i trafiken

/


(Uppdaterad 15.15) Under tisdagsmorgonen forsade vatten ut från en trasig brandpost vid Södra hamngatan i Söderhamns centrum.
Gatan översvämmades och dricksvattnet i centrala delarna färgades brunt.

Annons

Vatten forsade ut över Södra Hamngatan vid bussnavet tidigt på tisdagsmorgonen. Uppskattningsvis 500 kubikmeter forsade ur en brandpost och översvämmade gatan på en sträcka av närmare 100 meter. Som djupast var det ungefär 30 centimeter vatten på gatan.

Läs också: Vattenläcka på Norralagatan – hushåll får hämta vatten på OKQ8

– Det började med att vi hörde ett ljud i går (måndag) från en brandpost, när vi försökte stänga den kom det upp mycket vatten, säger Patrik Frykund, driftansvarig för ledningsnätet på Söderhamn Nära.

Det är oklart hur länge brandposten läckt vatten, det kan ha pågått en längre tid.

Läs också: Vattenläcka på Baggargatan

Skadan kommer att åtgärdas under veckan. Några större konsekvenser blir det inte efter läckan. Möjligtvis kan det påverka trafiken något, berättar Patrik Fryklund.

En grävmaskin var på plats vid strax före tio på tisdagsförmiddagen. Den grävde undan vattenmassor och tog bort is från igenfrusna dagvattenbrunnar.

Under tisdagen väntade Söderhamn Nära på kabelanvisningar så att de inte skadar andra ledningar och kablar vid reparationen.

Grävningsarbetet beräknas komma i gång under onsdagsförmiddagen.

Läs också: Djup tjäle under vägarna

Inga abonnenter ska ha berörts av avbrott i vattenförsörjningen. Missfärgat vatten kan dock förekomma i centrala delarna av Söderhamn eftersom trycket har ökats i ledningarna, enligt Söderhamn Nära.

– Vattnet kan ha färgats brunt när det släpper från ledningarna, men det är inga bakterier i vattnet, säger Patrik Frykund.

Vill du läsa våra krönikor och artiklar i mobiltelefonen? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning