Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut brist på lärarvikarier i Söderhamn

De flesta skolor i Söderhamn har svårt att få tag i lärarvikarier. I dag finns bara ett 15-tal vikarier på listan för hela kommunen, och i praktiken blir det lärarna som istället får täcka upp för varandras lektioner.
– Det är en klassisk lösning, men håller inte i längden, säger Mattias Åhlund, rektor på Stugsunds skola.

Annons

Vivianne Norrbom är chef för skoladministratörerna i Söderhamns kommun, de som dagligen letar lärarvikarier.

– Det är svårt, framförallt nu i skolstarten. Det finns helt enkelt inte så många att ringa. Allra svårast är det att hitta vikarier till ytterområdena, till exempel Stråtjära och Trönö, säger hon.

På Stenbergaskolan i Ljusne var de tvungna att ställa in en lektion i måndags då flera ordinarie lärare var borta.

– Det är givetvis den allra sista lösningen, men i sjuktider och när flera går utbildning så behövs det fler vikarier. Jag tycker att det är ett problem generellt. Vi har flera jättebra vikarier som är knutna till vår skola som kommer hit med kort varsel. Men det är ju många enheter i kommunen och några veckor in på terminen brukar sjukperioden starta, säger rektor Carin Engblom.

I kommunen finns en timvikarielista för lärare till grundskolor och fritidshem. De vikarierna behöver ingen lärarutbildning, men ska bland annat lämna in ett utdrag ur belastningsregistret. Just nu är bara runt 15 personer uppskrivna på den, normalt brukar det vara uppåt 50 personer. Listan uppdateras i början av varje skolår för att vara aktuell.

Sedan några år tillbaka har kommunen dessutom en vikariepool med fyra tjänster för utbildade lärare. Men just nu är ingen anställd vid poolen eftersom inga utbildade lärare har sökt tjänsterna.

– Det är synd. De behöriga lärare som har varit anställda i poolen har gått över till fasta tjänster i kommunen. Tanken är att vi ska annonsera om de tjänsterna igen och hoppas att någon söker, säger Carin Mellqvist, verksamhetschef för kommunens grundskolor.

Inställda in lektioner hör inte till vanligheterna, enligt de rektorer som vi pratat med. När en lärare är borta löser man oftast frånvaron internt på respektive skola istället. En annan lärare, som inte är upptagen med egna lektioner just då, tar hand om den frånvarande lärarens lektion. Det kan innebära ändringar i schemat och byte av ämnen på lektionstimmarna.

– Vi har hittills löst det i huset genom att personalen byter positioner med varandra. Men det är samma mönster vid varje läsårsstart, man får liksom bygga upp en ny kull vikarier varje gång. Man upplever en viss stress och oro, kommer vi kunna lösa det? säger Evabritt Hartikainen, rektor på Östra skolan och Stentägten.

Mattias Åhlund, rektor på Stugsundsskolan, håller med:

– Det är svårt att hitta någon utifrån, så man omfördelar den personal man har på plats. Det är en klassisk lösning som innebär att lärarna tappar planeringstid och det håller inte i längden. Det är så krasst att vi har pengar, men inte folk. Just nu är vi en svacka, men det hänger också ihop med att det är svårt att rekrytera behöriga lärare över huvud taget, säger han.

För att få tag i mer personal samarbetar kommunen med arbetsförmedlingen och sedan några år tillbaka vänder sig skolorna direkt till Resurscentrum. Det har resulterat i några praktikplatser och ibland vikariat.

– Det kan vara en sluss in och en del av dem har kunnat sätta upp sig på vikarielistan efter praktiken. Vi tycker ändå att det har fungerat bra och har valt att fortsätta, säger Mattias Åhlund, som är en av de som har hållit i samarbetet med Resurscentrum.

Carin Mellqvist håller med om att situationen är problematisk.

– Det är jättebesvärligt att det är den bristen, det blir komplicerat för rektorer och administratörer. Vi ser gärna att fler anmäler sig till vikarielistan, säger hon.

Gör ni tillräckligt för att hitta vikarier?

– Vi gör så mycket vi kan i samarbete med arbetsförmedlingen och Resurscentrum, men om det är tilläckligt är svårt för mig att svara på.

Mer läsning

Annons