Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut behov av asylboenden – flera krav slopas i ny upphandling

Behovet av boplatser till asylsökande är mer akut än någonsin. I en ny upphandling slopar Migrationsverket flera av kraven.
– Man får tänka lite outside the box. Vi har fått tips om passagerarfartyg till exempel, säger Lars Ulander, enhetschef på Migrationsverket.

Annons

Varje dygn kommer runt 1 500 flyktingar till Sverige för att söka asyl och Migrationsverket får det allt tuffare att ordna fram nya boendeplatser. Flera upphandlingar har gjorts och i den senaste, nummer tolv, är målet 60 000 nya platser. Det akuta läget gör att man denna gång lättar på flera krav – och hoppas därmed att inte behöva använda de akuta beredskapsplatserna (till exempel gymnastiksalar) som kommunerna har tagit fram. Tidigare har anläggningsboendena behövt leverera minst 50 platser, nu nöjer man sig med 30.

Läs mer: Lars Ulander: "Det har aldrig varit så pressat som nu"

– Det öppnar upp för fler aktörer. Och färre krav kräver mindre investeringar och planering. Man får tänka lite outside the box. Det kan vara olika typer av boenden på land eller vatten. Vi har fått tips om passagerarfartyg till exempel. Och det är inte så konstigt som det låter. Vi måste snabbt få tillgång till platser, alternativet är kommunala platser i gymnastiksalar, säger Lars Ulander, enhetschef på Migrationsverket i Söderhamn.

Tidigare har aktörerna varit skyldiga att i förväg informera kommunen om att de har för avsikt att ta emot asylsökande. Men det behövs inte i denna upphandling. Och anbudstiden är kort. Redan på måndag 19 oktober ska intresserade leverantörer ha lämnat anbud.

– Förut kunde kommunen få en hint om vilka boenden som var på gång, men nu kan både vi och kommunerna bli mer överraskade, säger Lars Ulander.

Läs mer: "Man gör avkall på komforten"

En rad andra krav slopas också. Bland annat så behövs ingen tidigare erfarenhet av att bedriva liknande verksamhet eller kontakter i närområdet. Lekplatser intill anläggningen är inte nödvändigt och restiden till migrationsverkets kontor och annan samhällsservice får vara längre. Tidigare fick flera boenden i Hälsingland underkänt på grund av brister i brandskyddsdokumentationen. Nu lättar man på de kraven.

– Kraven på brandskyddet är exakt samma. Men nu behöver man bara lämna in dokumentationen på begäran, säger Lars Ulander.

Läs också: Nazisten i Norrland som vill starta asylboenden

I Gävleborg finns nu 17 anläggningsboenden och nära 3 000 personer är inskrivna på något av de tillfälliga boendena i länet. För att få fram fler platser berättar Lars Ulander att de redan har förtätat de befintliga boendena och minskat kvadratytan per person. På så sätt har de lyckats pressa in runt 500 platser till.

– Det innebär mindre komfort, skapar problem och folk går varandra på nerverna, men ändå måste jag säga att det går väldigt bra. Alternativet är att bo i tält. Det är den verkligheten vi har nu, säger han.

Läs mer: Dammsugning efter fler asylplatser

De senaste veckorna har Gävleborgs kommuner inventerats på kommunala, privata och föreningsägda så kallade akuta beredskapsplatser, till exempel gymnastiksalar. Den sammanställningen ska vara klar den 23 oktober och än har ingen av de platserna börjat användas ännu. Fröstuna skola i Nordanstigs kommun är det första beredskapsboendet i Hälsingland som är klart. Men syftet med den nya direktupphandlingen är att den ska resultera i tillräckligt med platser, så att de kommunala beredskapsplatserna inte behöver användas.

– Som det ser ut nu klara Migrationsverket att ordna platser på "normala" sätt via upphandlingar. Men även om de här akuta platserna inte behövs nu, så är det jättebra att inventeringen görs i kommunerna om läget eskalerar ännu mer, säger Robert Larsson, integrationssamordare på länsstyrelsen.

Kan det bli aktuellt med tältläger för flyktingar i Gävleborg?

– Nej. Det är inget jag tror kommer bli aktuellt här.

Läs mer: Flyktingar ska bo i gymnastiksalen

Ledare: http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/politiker-utan-ansvar-lamnar-parlamentet

Mer läsning

Annons