Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren: Kan finnas rasistisk bakgrund

/

Främlingsfientlighet kan ligga bakom mordet på en 18-åring i Söderhamn, säger åklagare Christer Sammens.

Annons

Läs också: Åklagaren: 18-åringen mördades med kniv

Åklagare Christer Sammens berättar nu att ungdomarna inte ska ha planerat att träffas på lördagskvällen. Men när de väl ses vid Oxtorget i Söderhamn så uppstår bråket, som leder till att en 18-åring knivskärs till döds och en 17-åring skadas allvarligt.

– Det har pratats om att anledningen kan ha att göra med en tidigare händelse och om en tjej. Det kan vara en förklaring, men att använda ordet motiv nu är för starkt, säger han.

Christer Sammens bekräftar också uppgifterna om att det kan finnas en rasistisk bakgrund till händelsen.

– Det finns uttalanden i sammanhanget från de misstänkta som tyder på att man har en avog eller främlingsfientlig inställning mot invandare. Men jag kan i nuläget inte säga hur man ska koppla det till händelsen, säger han.

Uttalandena ska ha skett innan polisingripandet då de misstänkta ska ha suttit i en bostad, enligt vittnen. Och efter händelsen när de misstänkta greps på annan adress ska det också ha förekommit uttalande som tyder på en "främlingsfientlig inställning", berättar Christer Sammens.

Både den avlidne 18-åringen och den skadade 17-åringen kommer ursprungligen från Syrien och ska, enligt Christer Sammens, ha varit nära vänner.

Flera av de misstänkta ungdomarna är kända av polisen sedan tidigare och har dömts för brott.

Läs också: Hon uppmanar alla att tända ett ljus för offret

Läs också: Misstänkt mord – detta har hänt

Läs allt om det misstänkta mordet i Söderhamn här

Mer läsning

Annons